Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Rejtélyes tó az Antarktisz jege alatt: háromezer méter mélyre fúrnak a kutatók

2011.10.13. 14:48 Csák Viktor

Brit tudósok csoportja felkészült arra, hogy három kilométer mély lyukat fúrjon az Antarktisz jegébe: a sarkkutatók azt remélik, hogy elérnek egy ősi tavat, melyben eddig ismeretlen fajokat is felfedezhetnek.

A Nyugat-Antarktisz területén lévő Ellsworth-tó minimum 125 ezer, de az is lehet, hogy több millió éve fekszik elzárva a vastag jégpáncél alatt, és feltehetően semmiféle kapcsolata nincs a "külvilággal". A mérnökökből és kutatókból álló expedíció egy speciális szerkezettel szeretné elérni a tíz kilométer hosszú és három kilométer széles tavat.

A csapat a lehető legaprólékosabb előkészületeket végzi, a 70 tonnányi felszerelést most szállítják a helyszínre. Az expedíció legérdekesebb része, a fúrás 2012 októberében indulhat. A szakemberek melegvizet használnak a háromezer méter vastag jégtakaró megolvasztására, a 36 centiméter széles rés a lentről áramló geotermikus hő miatt a tervek szerint végig folyékony marad. Ezt a technikát már korábban is alkalmazták a déli kontinensen, de még soha nem merészkedtek ilyen mélyre.

 

 

Andy Tait mérnök a British Antarctic Survey-től elmondta, hogy a melegvíz-fúró előremutató, korszerű technika, és nagyjából úgy működik, mint egy slag az autómosóban. A 90 Celsius fokon működő fúró 7000 pascal nyomást fejt ki a jégpáncélra, és mélyben szunnyadó célját három nap éri el.

Amint ez megtörténik, a kutatók minél hamarabb mintát szeretnének venni a tó vizéből, azt pedig a lehető legrövidebb időn elemezés alá bocsátják.

A csapat azt reméli, hogy az Ellsworth-tóban jelentős felfedezéseket tehetnek: új fajok és számtalan kérdésre választ adó nyomok lehetnek a több mint százezer, vagy akár több mint egymillió éve elzárt vízben. A kutatók szerint a klímaváltozás kérdéskörében is sokmindenre fény derülhet, ha az édesvizet analizálták.

Címkék: biológia antarktisz

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr673299728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedro Caras 2011.10.13. 17:10:28

Azért azt csendben megkérdezem, hogy az Antarktisz melyik része a Nyugat-Antarktisz?!? Mert ugye van a közepe, a Déli-sark, és onnantól MINDEN északra van! Attól, hogy a cikk írója a térkép bal oldalán látja a tavat, az még nem a Nyugat-Antarktisz.

adomanyplaza 2011.10.13. 18:12:48

@Pedro Caras: az Antarktisznak is van nyugati és keleti fele, a nyugatit pl. az angolok Lesser Antarctica-nak hívják. Akármilyen újdonság, az Antarktiszon is "átfut" a hosszúsági kör.

És valóban, tényleg a térkép jobb oldalán van a tó... Hihetetlen...

édes élet 2011.10.13. 18:34:18

Szerintem ez nem olyan nagy csoda ,inkább az ,hogy rá találtak.Mivel a földünk nem sima,hanem olyan a víz alatt mint a szivacs, gidres gödrös,való színű ,hogy nagyon sok ilyen ,sőt nagyobb tó lehet még a víz alatt,vagy az üregekben
csak az lenne jó,ha édes és tiszta víz lenne.
süti beállítások módosítása