Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Hangról ismerik fel egymást a szurikáták

2011.10.18. 14:28 hihetetlen szerk.

Svájci viselkedéskutatók úgy gondolják, hogy a szurikáták az emberhez hasonlóan képesek egymást hang alapján felismerni; ez a képesség eddig csak néhány főemlősnél volt ismert.

A kutatók a dél-afrikai Kalahári sivatagban végeztek kísérleteket, és ezek alapján jutottak arra a megállapításra, hogy az állatok pontosan ismerhetik társuk kilétét.

Azt eddig is tudtuk, hogy a szurikáták jól szervezett csapatokban élnek, és három kasztjuk van: az őrök, a vadászok és a dadák. Mindeddig azonban úgy gondolták a szakemberek, hogy a szurikáták csak fajtársaik hovatartozását ismerik fel. Ezt sikerült revideálnia a Zürichi Egyetem kutatóinak.

Simon Townsend és csapata a Kalaháriban élő szurikátáknak egyesével ugyanattól az egyedtől kétféle hívóhangot játszottak le. A hangszórók két különböző helyen helyezkedtek el, ami a valóságban lehetetlen lett volna. Egy másik helyzetben két irányból különböző fajtársak hívóhangjait játszották le a kutatók.

Az előző, valószerűtlen helyzetben - amikor úgy tűnt, hogy ugyanaz az állat szól két helyről - sokkal intenzívebben reagáltak az állatok, mint amikor két külön állat hangját hallották. A kutatók arra következtetett, hogy a szurikáták hang alapján képesek megkülönböztetni egymást.

 

Címkék: afrika kutatás biológia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr63311496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása