Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Gyilkos munkamegosztás: összedolgoznak az orkák a fókák ellen

2011.10.19. 15:03 hihetetlen szerk.

Sikerült lefilmeznie a BBC egyik forgatócsoportjának a kardszárnyú delfinek döbbenetes és gyilkos együttműködését: az orkák (vagy közismertebb nevükön a gyilkos bálnák) összedolgoztak, hogy minél nagyobb hullámokat keltve belemossák fóka áldozatukat a vízbe.

A felvételen jól látható, ahogy az orkák kiszemelnek egy Weddel-fókát, amelyik épen egy kisebb jéghegyen pihen. Ezt követően a ragadozók közösen hullámokat keltenek, hogy a fóka lecsússzon a jégről, egyenesen gyilkosai közé.

A forgatócsoporttal tartó kutatók szerint a felvétel különleges betekintést nyújt a kardszárnyú delfinek életébe, és bár a videón látható módszert már az 1970-es években megismerték a kutatók, azt követően 30 évig senki sem számolt be ehhez hasonló akcióról.

Egy turistahajó utasainak rossz minőségben ugyan, de sikerült felvenniük egy ilyen jelenetet, ezért a BBC munkatársai 2009-ben elhatározták, hogy kutatókkal szövetkezve megpróbálják filmre venni az orkák vadászatát.

Robert Pitman kaliforniai kutató és munkatársai a BBC stábjával együtt az Adelaide-szigetről indultak útnak, hogy felkutassák a "hullámmosó orkákat". A kutatók és a forgatócsoport összesen huszonkét fóka elleni hullámmosási akciót figyelhettek meg.

"Sokkoló volt, hogy bár számos különféle fókafaj van arrafelé, kizárólag a Weddell-fókák érdekelték őket" - emlékezett vissza Pitman. A kutató az út tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a kardszárnyú delfineknek legalább négy különböző faja él az Antarktiszon. "Mindez azt is mutatja, milyen keveset tudunk az óceánjainkban lévő életről" - idézte a kutatót a BBC hírportálja.

 

A videó ITT TEKINTHETŐ MEG.

Címkék: biológia antarktisz orka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr73313472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása