Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Szuperizom miatt lehetett brutális gyilkos egy dinoszaurusz

2011.10.19. 19:02 Benyovszky_

Paleontológusok szerint az egyik már eddig is ismert húsevő dinoszaurusz, a Carnotaurus sokkal halálosabb élőlény lehetett, mint eddig gondolták.

Az állat farokcsontjának kalapos vizsgálata után az Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy  a hét méter hosszú ragadozó rendelkezett egy ínnel, amely felső lábszárcsontjához csatlakozott, amely minden lépésnél hátrahúzta lábait, így sokkal nagyobb lendületet és sebességet adva.

A Carnotaurus a paleontológusok szerint igazi két lábon járó gyilkológép lehetett, az egyik leggyorsabb futó a maga idejében.

A felfedezés Scott Persons paleontológus hallgató nevéhez fűződik, aki korábban már felfedezett egy hasonló ínt a Tyrannosaurus Rexnél is - amíg nem publikálta eredményeit, a kutatók úgy gondolták a T-Rex hatalmas farka egyszerűen ellensúlyként szolgált. Most már tudjuk, hogy mindkét ragadozó esetében komoly, a futást elősegítő funkciója is volt a testrésznek.

 

Külsőre sem volt bizalomgerjesztő



Persons vizsgálatai során furcsa, borda-szerű csontokat talált a Carnotaurus farkában. Számítógépes modellezéssel megállapította, hogy ezek a "bordák" egy hatalmas izmot tartottak, amely megnövelte az állat sebességét. Hátránya is volt azonban mindennek: a farok, amely egyébként merev volt, lehetetlenné tette az állat számára a gyors manőverezést - ez azonban a paleontológus hallgató szerint sebessége miatt nem jelentett akkor nehézséget a Carnotaurusnak.

Persons kutatásának eredményei szerint a Carnotaurus rendelkezett a legnagyobb hasonló, úgynevezett caudofemorális izommal minden valaha élt állatfaj közül.

Címkék: dinoszaurusz biológia paleontológia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr713312020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása