Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Földek ezrei várnak felfedezésre

2011.10.07. 16:05 Benyovszky_

Egy friss tanulmány szerint galaxisunk valósággal hemzseg a Föld-szerű planétáktól, csak egyelőre még nem találtuk meg őket. A NASA Sugármeghajtási Laboratóriumának (JPL) egy kutatója szerint a Napunkhoz hasonló csillagok harmada is rendelkezhet a lakható zónában keringő, Földhöz hasonló bolygókkal.

A tanulmány a NASA Kepler űrtávcsöve által szolgáltatott adatokat vette alapul - a Kepler küldetésének első 136 napjának megfigyelései alapján. Az űrteleszkóp küldetése, hogy megtalálja ezeket a Föld-szerű bolygókat, méghozzá úgy, hogy a távoli csillagok fényességében beálló változásokat figyeli meg. Amikor ugyanis egy bolygó - illetve, mivel Naprendszerünkön kívüli bolygókról beszélünk, exobolygó - elhalad csillaga előtt, egy rész kitakar belőle, ezt pedig a Földről észlelni tudjuk.

Aki keres, talál

Ha a csillag fényessége rendszeres időközönként halványul el, akkor nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy egy bolygóra bukkantunk. A Kepler mindeddig körülbelül 150 ezer csillagot vizsgált meg, összesen 1235 exobolygót fedezve fel.

A tanulmány szerzője, Dr. Wesley Traub a Kepler adatait alapul véve készített el egy modellt, amelyhez azon bolygók adatait használta fel, amelyek Nap-szerű csillagok körül keringenek, és keringési idejük rövidebb 42 földi napnál. Mivel a keringési idő növelésével a lakható zónán belül felfedezett bolygók száma is arányosan nőtt, Traub extrapolációval kiterjesztette a modellt olyan exobolygókra is, amelyek túl lassan keringenek csillaguk körül, így a Kepler eddig nem igazolhatta létezésüket.
 


Az eredmények alapján a Nap-szerű csillagok mintegy harmada rendelkezhet olyan, a lakható zónában keringő, csillagát körülbelül egy földi év alatt megkerülő planétával, amilyet keresünk.

Egyes kutatók vitába szállnak azzal, hogy az extrapoláció, amelyet Traub használt, valóban érvényes lehet-e a valós arányokra, mindenképpen érdekes munkának tartják azonban a NASA kutatójának tanulmányát, amelyet az Astrophysical Journal tudományos szaklapban tettek közzé.

Címkék: űrkutatás csillagászat exobolygó kepler

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr993282952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása