Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Baktériumok kommunikációja alakíthatja Földünk klímáját

2011.10.15. 11:16 Benyovszky_

Egy oceanográfiai intézet kutatói szerint egyes tengeri baktériumok egymás közötti kommunikációja, amely a táplálékkeresés során zajlik, komolyan befolyásolhatja bolygónk kílmáját azáltal, hogy üvegházhatású gázokat szabadít fel a tengerek mélyén.

A globális felmelegedést elősegítő gázok egyik legfőbb forrása mára az óceánok mélye - az innen felszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxid segít csapdába ejteni a Nap hőjét, így emelve bolygónk átlaghőmérsékletét. kutatók szerint lehet, hogy a gázok kiszabadításáért a baktériumok közötti csevej felel.

 



A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) tudósai szerint az óceánokban élő baktériumok első számú táplálékforrásai azok a mélyben sodródó anyagdarabkák, amelyek szénben gazdag ásványokkal rendelkeznek. Amikor ilyenekre akadnak, a baktériumok kémiai jelezéseket adnak le, hogy a környéken lévő fajtársaik figyelmét felkeltsék. Amennyiben elegen vannak egy helyen, akkor a baktériumok összefogva olyan enzimeket kezdenek termelni, amelyek lebontják a szenet tároló molekulákat.

A tudósok azt mondják, az ember hajlamos úgy tekinteni a baktériumokra, mint csoportos döntésekre képtelen élőlényekre, pedig az adatok alapján pontosan ez történik az óceánok mélyén: az élőlények egymást riasztva, majd nagy csoportokban összefogva szereznek táplálékot.

 



Az Environmental Microbiology Reports folyóiratban közreadott eredmények szerint a baktériumok kommunikációja során létrejövő enzimek, amelyek lebontják a szenet csapdába ejtő részecskéket, nagymértékben hatással lehetnek akár a klímára is. A szén-dioxid ugyanis, amelyből rengeteg nyugszik a tengerek mélyén, üvegházhatású gáz.

A baktériumi szintű kommunikáció tehát ezek szerint azzal jár, hogy a légkörből kevesebb szán-dioxid vonódik ki és kerül a mélybe, így a kis élőlények képesek megzavarni a bolygó egész szénciklusát.

Címkék: biológia klímaváltozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr183302096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása