Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Összemennek az állatok a klímaváltozástól?

2011.10.18. 10:11 Csák Viktor

A Szingapúri Nemzeti Egyetem két munkatársa szerint a jövőben sok élőlény összezsugorodik majd az ember okozta klímaváltozás miatt fellépő hőmérséklet-növekedéstől. Jennifer Sheridan és David Bickford kutatása alapján komoly változások várhatóak környezetünkben a 21. század végére - a fajok méretének csökkenése pedig veszélyeket is hordozhat magában.

Ha mindegyik faj egyede egyenlő mértékben zsugorodna, nem lenne gond. Kisebb vizi növény elégséges volna kisebb halnak, mely kisebb cápa táplálékául szolgálna; azonban úgy tűnik, hogy a különböző fajok különbözőképpen reagálnak, így az ökoszisztémát komoly károk érhetik, és néhány faj a kihalás szélére sodródhat.

A veszély persze nem újkeletű. A leletek alapján a legutóbbi globális felmelegedés során bogarak, méhek, pókok, algák, hörcsögök és patkányok is "áldozatai" voltak a fellépő méretcsökkenésnek: az 56 millió évvel ezelőtti események hatására egyes fajok 50-75 százalékkal lettek kisebbek a két kutató szerint, akik október 16-án a Nature Climate Change folyóiratban jelentették még tudományos cikküket.

A modernkori zsugorodás leginkább közvetetten érintené az élőlényeket. Például az óceánok elsavasodása - ami a szén-dioxid-kibocsátás megnövekedésének eredménye - hatással lenne néhány organizmus képességére, hogy szénsavas mészből álló csontvázat vagy héjszerkezetet építsen ki magának. Ilyenek a korallok, osztrigák és a kagylók; ők elvesztenék egyik legfontosabb védelmi vonalukat. Az elsavasodás csökkenti továbbá azoknak a fitoplanktonoknak a növekedési képességeit, amik számos tengeri élőlény számára elsődleges táplálékforrást jelentenek. A kevesebb élelemhez jutó élőlények számára pedig az egyik út az,ha csökkentik testméretük.

A növények ezzel szemben nagyrészt növekedésnek indulhatnak, hiszen az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxidot felhasználják a fotoszintézis során cukor előállítására.  Ehhez azonban több idő kell; a mostani évszázadban aligha számíthatunk erre, és még számolnunk kell a víz kérdésével.

A növények növekedése nagyban függ a rendelkezésre álló víz mennyiségétől. Az előrejelzések szerint egyes helyeken megnő a csapadékos időszakok száma, máshol súlyos szárazságra számíthatunk majd. A most esővel jól ellátott területek is bekerülhetnek a szárazabb régiók közé - elégséges víz nélkül pedig a növények nem tudnak növekedni.

A hidegvérű élőlényeket - belőlük van a legtöbb a Földön - közvetlenül is érinti a hőmérsékletben tapasztalható változás. Számukra két út lehetséges: vagy biztosítják a testméretnek megfelelő élelmiszeradagot (mely egyre nagyobb mértékű és egyre nehezebb lesz beszerezni), vagy összezsugorodnak ők is.

A melegvérű állatoknál a hidegebb átlaghőmérséklet nagyobb testméretet jelent, ugyanis csak a nagyobb méretű állatok képesek hatékonyan megtartani testük hőjét. Az emberek számára a különböző fajok méretének növekedése kézzelfogható és fájdalmas eredménnyel járna: csökkenne az élelmiszer-utánpótlásunk (lsd. halászat és a termések), vagyis a fentebb említett válaszút előtt találnánk magunkat. Beszerezzük valahogy a hiányzó fejadagot, vagy csökkentjük testünk méretét.

Vannak persze kivételek: a klímaváltozás lehetőséget teremt a sarki övezet élőlényeinek, hogy több táplálékhoz jussanak és hosszabb ideig tartson a "vadászidény", vagyis az ezen a területen élők esetében inkább növekedést tapasztalhatunk majd. A kivétel kivétele lehet ellenben a jegesmedve, mely az Északi-sark jegének eltűnésével együtt a fentebb említett élőlényekhez hasonló zsugorodásra van ítélve.

"A globális felmelegedés a kisebb testű élőlényeknek kedvez, ezért úgy gondoljuk, hogy a mostani században az organizmusok méretében már jelentős változást tapasztalhatunk majd" - vonta le a konlúziót a cikkben Sheridan és Bickford.

Címkék: biológia környezetvédelem klímaváltozás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr393308353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása