Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Érrendszert készítettek 3D-nyomtatóval

2011.09.16. 18:42 Benyovszky_

Egy új módszer segítségével a közeljövőben könnyen előállítható mesterséges erekkel dolgozhatnak majd, ami forradalmasíthatja a szervátültetést.

Napjainkban a szervátültetések legproblémásabb része az, hogy az újonnan a testbe öltetett szervet az orvosoknak valahogyan el kell látniuk azokkal a tápanyagokkal, amelyekkel egyébként az érrendszer normálisan tenné, és amelyek lehetővé teszik, hogy működőképes maradjon.

A szervdonorok hiánya világszerte óriási probléma, ezért természetes, hogy a különböző orvosi kutatócsoportok gőzerővel dolgoznak az olyan projekteken, ahol laborokban képesek mesterséges szerveket kitenyészteni. Ezeknek azonban ugyancsak szükségük van az ellátórendszerre.

Itt lép be a képbe a Fraunhofer Intézet kutatócsapata. A német tudósok 3D-nyomtató segítségével hoztak létre olyan kapillárisokat, amelyek segítségével az újonnan a testbe helyezett szervek hatékonyan elláthatóak, és amelyek helyettesíthetik a jelenleg használt, rettentően bonyolult mesterséges érrendszereket.

A tudósok elmondása szerint az általuk megtervezett rendszer egyes részei már léteznek és használják is őket - a komplex prototípus tesztelését pedig hamarosan megkezdik.

Fotonokkal ereket

A 3D-nyomtatás technológiáját egyre több és több területen alkalmazzák - nem csak a jövőbeni holdbázisok létrehozását tervezik ilyen eszközök segítségével, de építészeti modelleket, ruhákat, sőt, még süteményeket is készítenek ilyen módon.

Ahhoz azonban, hogy valami olyannyira kicsit és bonyolultat előállítsanak 3D-nyomtatással, mint egy érrendszer, a tudósoknak egy új módszerrel kellett dolgozniuk, amelyet multifoton polimerizációnak neveznek. Ennek lényege, hogy lézersugarak segítségével nagyon kis fókuszpontban stimulálják az adott anyag molekuláit. Az anyag a kezelés után szilárd halmazállapotú, de formálható, hajlékony marad, így a szakemberek olyan rendszert képesek létrehozni, amely alkalmazkodik a befogadó szervezethez.

Hogy a szervezet ne lökje ki magából a mesterséges ereket, azok külsejét módosított biomolekulákkal vonják be, amelyeket egyébként már magába az anyagba is beépítenek a nyomtatás során.

A projekt vezetője, Dr. Gunter Tovar szerint az, hogy egy érrendszert is képesek 3D-nyomtatással előállítani, jól mutatja, milyen óriási lehetőségek rejlenek a technológiában.

Címkék: orvostudomány 3d nyomtató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr613260796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása