Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Személyre szabott, csillogó-villogó Facebookunk lesz

2011.09.23. 18:38 Benyovszky_

Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és feje ismét nagyszabású változásokat jelentett be - a megújult Facebook nem mindenkinek fog tetszeni, és mi magyarok kevésbé tudjuk majd használni is az új funkciókat.

Zuckerberg a csütörtökön este megtartott f8 fejlesztői konferencián tartott beszédében jelentette be, hogyan alakul át a közösségi szájt a következő napokban, hetekben. Az oldal kibővül, több mindent csinálhatunk majd, akár belehallgathatunk abba, amit ismerőseink éppen hallgatnak, profiloldalunkon pedig naplózhatjuk egész életünket.

Átrendezik az ingereket

Az elsőként megjelenő és leginkább szembetűnő változás a hírfolyam átalakulása lesz. Középen mostantól automatikusan a Facebook által legfontosabbnak tartott bejegyzések jelennek majd meg - ismerőseink sokat kommentált képei, események, ahol több ismerősünk is megjelenik, népszerű státuszüzenetek és effélék. Kérdés, mennyire lesz idegesítő, ha az oldal ennyire átveszi a hatalmat afölött, hogy mit nézzünk meg rajta - a Facebook dönti majd el, mi a fontos számunkra, bár továbbra is lesz beleszólásunk. Viszont, legalábbis a fejlesztők szerint, semmiről nem maradunk le, ami barátainkkal történik, akkor sem, ha hosszabb ideig offline vagyunk.

Eközben jobboldalt megjelenik egy kisebb, Twitter-szerű hírsáv, aminek a neve Ticker lesz. Itt láthatjuk majd, hogy ismerőseink mit csinálnak az adott pillanatban - mit olvasnak, hallgatnak, kivel lettek ismerősök. A hírfolyam valós idejű lett, és kevésbé irritál majd, a Tickerben ketyegő frissítéseket könnyebb lesz figyelmen kívül hagyni, mint most, amikor minden apró tevékenység a hírfolyamot szemeteli tele.

Színes-szagos

Ehhez kapcsolódik a legnagyszabásúbb elképzelés, az Open Graph is. Zuckerberg elmondása alapján együttműködési megállapodásokat kötöttek egy halom internetes zene- és filmszolgáltató oldallal, így lehetővé válik majd, hogy ha oldalt meglátjuk, hogy egyik ismerősünk éppen a kedvenc számunkat hallgatja, egyszerűen kattintunk, és mi is vele együtt élvezhetjük. Ugyanez működik a filmekkel és az általunk elolvasott könyvekkel, amelyekről egyébként a Facebook automatikusan tudósít - már lájkolnunk sem kell ahhoz, hogy ismerőseink mindent tudjanak rólunk, ami nem biztos, hogy jó.

A lájk mellé új cselekvéseket tanítanak tehát a Facebooknak - hallgatás, nézés, olvasás is lesz, könnyen és gyorsan. Ez persze megint azt jelenti, hogy a biztonsági beállításainkat alaposan át kell nézni, ha nem akarjuk, hogy ismerőseink minden egyes meghallgatott számról vagy elolvasott cikkről tudomást szerezzenek.

A Facebook tehát kvázi multimédiás központtá alakul, ahol a felhasználók könnyen, gyorsan megoszthatják egymással, mit néznek-hallgatnak éppen. Persze nem a magyarok - hozzánk nem csak a változások érnek el később, de mindezek a funkciók is, a Zuckerberg által említett vállalatok nagy része ugyanis, amely mindezt lehetővé teszi majd, hazánkban nem szolgáltat.

Akarod vagy sem, naplót fogsz írni

Átalakul profiloldalunk is. Az eddigi egyszerű listázós rendszer helyett egyfajta naplót csinálhatunk belőle, ahol életünk minden fontos eseménye megtalálható, fényképekkel, videókkal, státuszokkal és becsekkolásokkal. Azt, hogy mi a fontos a Facebook dönti majd el, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt is kiválogatja, a hírfolyamból mi érdekelhet minket. A jövőben tehát az elképzelés szerint ha kíváncsiak lennénk valaki életére, nem kell hosszú évek felgyülemlett posztjait végiggörgetni majd az üzenőfalon, mert minden, ami fontos, ott lesz kigyűjtve.

A fontos dolgok így nem süllyednek el, nem vesznek feledésbe, és az érdeklődő barátoknak, ismerősöknek, zaklatóknak nem kell fáradságos munkával átrágni magukat a régebbi bejegyzéseken, hogy megtudhassák, mit ebédeltünk tavaly ilyenkor. Az egész sokkal vizuálisabb lesz, hatalmas képekkel, fotókkal, videókkal.

Ez a Timeline névre keresztelt funkció egyelőre még csak béta verzióban indul majd el, csak később válik elérhetővé, és akkor sem mindenki számára.

Bezzeg az én koromban

A Facebookon persze máris megindult az elégedetlenkedők kampánya a "régi" oldalért, ahogyan az minden egyes frissítésnél lenni szokott. Ilyenkor rendre csoportok alakulnak, ahol a felhasználók a változtatások visszacsinálását követelik vehemensen, olykor több millióan egyszerre, a Facebook fejlesztői azonban oda se néznek néhány millió tiltakozó júzernek. Zuckerberg éppen a tegnapi konferencián jelentette be, hogy elérték az a mérföldkövet, amikor egyszerre több mint félmilliárd felhasználó volt bejelentkezve az oldalra a közel 800 millió regisztrált közül - érthető hát, hogy néhány millió lázadótól még nem hátrálnak meg.

Ugyanakkor a tiltakozás általában gyorsan elhal, amint mindenki megszokja és használni kezdi a funkciókat - még egy ilyen komolyabb ráncfelvarrás esetén sem várható, hogy a felhasználók esetlen tömegesen hagynák el a szájtot. Részükről pedig érthető, hogy miért erőltetik állandóan a változást - a Facebook technológiai vállalkozás, amelynek érdeke, hogy az emberek mind több igényét elégítse ki. Ehhez a fejlesztők általában azokra a kérésekre koncentrálnak, amelyekkel az aktív júzerek elhalmozzák őket - néha viszont megpróbálják maguktól kitalálni, mire lehet szüksége az embereknek, ami nyilván nem tetszik majd végül mindenkinek.

Mindezek a változások, ahogyan azt megszokhattuk, csak fokozatosan érnek el hozzánk - az oldal elsősorban lakóhelyünktől függően határozza meg, hogy mikortól használhatjuk mi is a megújult felületet. A több megosztási lehetőség több bogarászást is jelent majd az adatvédelmi beállításokkal, és biztos, hogy néhány napig sokan elveszetten bolyonganak majd az átrendezett oldalak között, de végső soron a világvége most is elmarad.

Címkék: internet facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr203260783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása