Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Egy jelentéktelen síkság írhatja át a Mars történetét

2011.10.18. 15:31 Benyovszky_

A Mars felszínét már régóta tanulmányozzák a tudósok, a jelek szerint azonban nem figyeltek oda eléggé, amikor első elméleteiket felállították. Az egyik kisebb, ritkán tanulmányozott síkságon ugyanis olyan jeleket találtak, amelyek víz jelenlétére utalhatnak egy olyan időszakban, amikor annak semmi keresnivalója nem lett volna ott.

A Hesperia síkságban semmi különleges nincs - legalábbis így gondolták a Mars-kutatók egészen a közelmúltig, amikor is a nagyobb felbontású felvételeket tanulmányozva rájöttek, hogy talán a bolygó egész történetét átalakíthatja az, amit ott láthatunk.

A síkságot a korai időszakban egyszerűen vulkanikusként könyvelték el - a tudósok úgy vélték, hogy azokat a felszíni formákat, amelyek ott kialakultak, egyszerű vulkáni tevékenység során a láva hozta létre.

Ennek a síkságnak a tulajdonságaira egy egész marsi földtani időszakot alapoztak - a kényelmesen Hesperia névre keresztelt időszak 3,7 milliárd évvel ezelőtt vette kezdetét és 3,1 milliárd évvel ezelőttig tartott. Van azonban a síkságon egy vulkán, amely túl kicsi ahhoz, hogy túl sok figyelmet áldozzanak rá, pedig egyáltalán nem illik a képbe.

Ennek a vulkánnak a környékén ugyanis nincsenek nyomai a lávaömléseknek - és, mint kiderült, az egész Hesperia síkságon nincsenek hasonlóak. A kutatók szerint az is lehet, hogy a por és hamu, amely a talajt fedi, egyszerűen elrejti a láva nyomait, van azonban egy sokkal érdekesebb teória is.

Víz, ahol nem lehetne

Tracy Gregg, a Buffalói Egyetem munkatársa olyan kis csatornákat fedezett fel, amelyeket nem csak a láva, de víz is kivájhatott - sőt, láva csak akkor, ha kifejezetten gyorsan csorgott végig az adott területen. Ha azonban vizet találnak a Hesperián, az azt jelenti, hogy tévedtek egy egész 600 millió évet felölelő időszakot, és talán az egész földtörténetet illetően.

Gregg és munkatársai most a Holdat tanulmányozzák, hogy válaszokat találjanak - ott ugyanis találhatóak hasonló nyomok, amelyekről biztosan tudják, hogy nem víz következtében jöttek létre. Ha kizárnák a víz jelenlétét, az valamennyire segítene a kételyek eloszlatásában, de kérdések így is maradnak nyitva.

Ha viszont az bizonyosodik be, hogy akkoriban tavak és folyók foglalták el a síkságot, az a Marsnak egy egészen új arcát ismerteti meg velünk. Ezzel együtt mindez kifejezetten alkalmassá tenné a Hesperiát, mint olyan térséget, ahol az élet esetleg megjelenhetett. A víz, a vulkánok által biztosított hő és a gazdag ásványok együttállása a tudósok szerint ideális környezet az élet megjelenéséhez.

 

Fantáziarajz a vízzel borított Hesperia síkságról

Az, hogy a Hesperia-időszak vulkanikus lett volna, egyre inkább kérdésessé válik, de biztos, hogy átmenetet jelentett két másik időszak között - az ezt megelőző időszak a folyékony halmazállapotú víz jelenlétéhez ideális volt, az ezt követő azonban már egy szárazabb, hidegebb bolygót hagyott maga után.

Címkék: űrkutatás mars vulkán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr533311617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása