Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Elkészült az Univerzum legpontosabb modellje

2011.10.06. 09:03 Benyovszky_

A Bolshoi szuperkomputeres projekt részeként tudósok létrehozták a világegyetem valaha volt legpontosabb modelljét, amely abban segíthet a csillagászoknak, hogy megértsék a galaxisok dinamikáját, a sötét anyagot és a sötét energiát.

A szimuláció alapvetően az univerzum struktúrájának kialakulását modellezi, így például a sötét anyag evolúcióját és elterjedését - azokon a pontokon ugyanis, ahol a sötét anyag nagy arányban van jelen, számos galaxisegyesülés történik, itt alakulnak ki a legnagyobb csillagvárosok.

"Akár azt is mondhatnánk, hogy az első eredmények unalmasra sikerültek, ugyanis azt mutatják, hogy az általunk felállított sztenderd kozmológiai modell működik" - mondta el a projekt eredményeiről Joel Primack, a Santa Cruzban található Kaliforniai Egyetem professzora. A modell ugyanis gyakorlatilag egybevág a csillagászok és fizikusok eddigi megfigyeléseivel és a széles körben elfogadott elméletekkel. A modellt a következő években számos kutatás alapjául szándékoznak felhasználni.

A tudósok a szimuláció során kapott eredményeket természetesen hozzáférhetővé teszik a többi kutató számára, az adathalmaz azonban olyan hatalmas, hogy eddig mindössze egy százalékát publikálták.

 

Az univerzum ősrobbanás utáni fejlődésével kapcsolatos jelenleg legszélesebb körben lefogadott elméletet Lambda-CDM modellnek (Cold Dark Matter, azaz 'hideg sötét anyag') nevezik. A modell szerint nem sokkal az univerzum keletkezését követően a gravitáció gyengén, hullámszerűen jelent meg és terelte össze a sötét anyag első "csomóit". Bár pontos természetét egyáltalán nem ismerjük, a sötét anyag világegyetemünk anyagának mintegy 82 százalékát teszi ki. Ezért aztán a világegyetem struktúrájának kifejlődéséért elsősorban a sötét anyag gravitációs hatásai felelnek - a "hagyományos" anyag, amely a csillagokat, bolygókat és minket is alkot, csapdába esett a fekete anyag csomóinak gravitációs kútjában, így hozva létre a galaxisokat, csillaghalmazokat.

A kutatók éppen ezért magának a sötét anyagnak a strukturálódását akarják első sorban modellezni - ehhez nyújthat nekik minden eddiginél nagyobb segítséget a soha nem látott pontosságú Bolshoi-szimuláció.

Milliárd fényév

A szimuláció segítségével modellezték 8,6 milliárd sötét anyag-részecske viselkedését egy egymilliárd fényév oldalhosszúságú négyzetnek megfelelő térben - a szimuláció lefuttatása hatmillió processzorórát igényelt a Pleiades szuperszámítógépen, amely egyébként a világ hetedik leggyorsabb számítógépe. Egy másik, BigBolshoi névre keresztelt szimulációban ugyanennyi részecske viselkedését egy ennél hatvannégyszer nagyobb térszeletben modellezték, hogy a galaxishalmazok és más nagy struktúrák szóródását tanulmányozzák.

Az elképesztő mennyiségű adat miatt, amelyet a szimulációk produkáltak, a tudósok még sokáig tanulmányozzák majd az eredményeket, a kinyert információkat pedig folyamatosan publikálják majd.
 

Címkék: csillagászat fizika szuperszámítógép sötét anyag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr393281431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása