Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


186 gigabit másodpercenként - megdőlt az adatátviteli világrekord

2011.12.13. 15:34 Benyovszky_

A Seattle-ben évente megrendezett SuperComputing konferencián jelentették be kutatók, hogy megdöntötték az adatátvitel korábban érvényes világrekordját - a szakemberek egyetlen nap alatt kétmillió gigabyte adatot képesek elküldeni a "drót" másik végére.

A kísérlet során a Brit Kolumbiában található Victoria Egyetem kutatási központja és a washingtoni Állami Kiállítóközpont között hoztak létre kapcsolatot. A kanadai hálózati fejlesztésekért felelős CANARIE (Canada's Advanced Research and Innovation Network) és a BCNET nonprofit szervezet által közösen kiépített hálózaton a kutatócsapat az egyik irányba 98 gigabites másodpercenkénti sebességet (Gbps) ért el, ezzel egy időben pedig a másik irányba 88 Gbps-t - így a két adatközpont közötti kétirányú adatátvitel új világrekordja 186 Gbps. Az előző, még 2009-ben beállított csúcs egyébként 119 Gbps volt.

A kutatócsapat, amely beállította az új rekordot, részecskefizikusokból, elektronikai szakemberekből és hálózati mérnökökből állt, és a projektben olyan neves kutatóintézetek vettek részt, mint a Caltech (Kaliforniai Technológiai Intézet) és a CERN.

"Megmutattuk, a jövőben hogyan történik majd a hatalmas adatcsomagok kezelése és továbbítása. A rendelkezésünkre álló eszközökkel egyedülálló lehetőségek nyílnak meg előttünk - tisztán látjuk az utat, ami egy olyan jövőhöz vezet, amelyet mások egyelőre még csak elképzelni sem tudnak" - fogalmazott Harvey Newman professzor, a részecskefizikusok vezetője.

Nem a torrentezőknek szánják

A kutatók az általuk kidolgozott adatátviteli módszer jövőbeni alkalmazásáról annyit mondtak el, remélik, hogy megkönnyíti majd az egyre hatalmasabb mennyiségű információ továbbítását az optikai hálózatok globális hálózatának segítségével. Többek között a rekorddöntéshez vezető projekt eredményeit felhasználva akarják az elkövetkező években a következő generációs optikai hálózatokat kiépíteni, amelyek 40-100 Gbps sebességű adatátvitelt is lehetővé tennének.

A CERN részvétele a projektben sejteti, hogy a nagy sebességű adatátviteli technológiák kifejlesztéséhez a fizikusoknak is komoly érdeke fűződik. A kutatóknak elsősorban azért jönne jól, ha könnyebben és gyorsabban tudnának ekkora adattömegeket mozgatni, mert az LHC, azaz a Nagy Hadronütköztető névre hallgató részecskegyorsító működése során irtózatos mennyiségű információt produkál. Miközben részecskéket csapkodnak egymáshoz a föld mélyén, a tudósok már eddig is több mint 100 petabyte (ezer terabyte) adatot állítottak elő. És mivel a jövőben a kísérletek számát és intenzitását, energiaszintjét is növelni akarják, könnyen előfordulhat, hogy akár ezerszer ekkora adattömbbel kell a végén megbirkózniuk.

 

A CERN automatizált adatközpontja - az LHC által kreált adatok egyelőre még csak itt hozzáférhetőek azonnal és hiánytalanul



Az információk feldolgozását mindeddig egy több mint háromszáz tagból - adattároló és számítóközpontokból - álló globális hálózat révén oldották meg. "Az, hogy a tudósok a világ bármely részén hozzáférhessenek az LHC-ben keletkezett adatokhoz, kulcsfontosságú - így jöhetnek össze a legnagyobb koponyák, hogy együtt dolgozhassanak a világegyetem titkain" - fogalmazott a CERN IT-részlegének helyettes vezetője, David Foster.

A hálózati adatátvitel határainak feszegetésétől tehát nem csak azt várják, hogy a jövőben minél könnyebb legyen majd letölteni az esti filmet az internetről - a tudományos munkában egy ilyen sebességekre képes globális hálózat egészen új fejezetet nyithatna, mivel mindenki számára hozzáférhetővé tenné a kutatási anyagot.

Címkék: számítógép számítástechnika cern lhc caltech

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr243460594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása