Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Egy éven belül fény derülhet a Higgs-bozon titkára

2011.10.08. 09:06 Benyovszky_

A három legnagyobb fizikai kutatóintézet vezetője szerint a következő 12 hónapban minden esély megvan rá, hogy végre megtalálják a Higgs-bozont - vagy bizonyítsák, hogy valójában nem is létezik.

A három igazgató - a svájci CERN, az amerikai Fermilab és a japán KEK vezetői - ugyancsak leszögezte, hogy szkeptikusak annak a nemrég nyilvánosságra hozott kísérletnek az eredményeit illetően, amelyek szerint neutrínó részecskék túllépték a fénysebességet.

Az élet, a világmindenség meg minden

"Úgy gondolom, jövő ilyenkorra átadhatom önöknek a Higgs-bozont, vagy a hírt, hogy nem létezik" - fogalmazott Rolf Heuer, a CERN főigazgatója. Az intézet híres részecskegyorsítója, az LHC (Large Hadron Collider) a legesélyesebb arra, hogy segítségével rábukkanjanak az "Isteni részecske" néven is emlegetett Higgs-bozonra, amelyről úgy gondolják, magyarázattal szolgál majd arra, pontosan hogyan nyerte el mai formáját a világegyetem.

Heuer a japán KEK vezetőjével, Atusto Suzukival és az amerikai Fermilab igazgatójával, Pier Oddone-nal közösen tartott a témában sajtótájékoztatót. A Fermilab egyébként nemrég zárta be saját részecskegyorsítóját, a Tevatront, amelyet az LHC legnagyobb vetélytársának tartottak a részecske megtalálásáért folytatott versenyben. A Tevatron által szolgáltatott adatokat még hosszú hónapokig elemzik majd a fizikusok, de Oddone szerint legjobb esetben azt zárhatják ki, hol ne keressék a részecskét.

A Tevatron jövője még néhány hónappal ezelőtt is kérdéses volt. A Fermilab részecskegyorsítójának munkatársai áprilisban jelentették be, hogy valamilyen rejtélyes új részecske nyomára bukkantak, ez azonban végül nem segített - tavaly novemberben még arról volt szó, hogy további három évig működhet a szerkezet, végül azonban megvonták a támogatást, így 27 év után most októberben kapcsolják le.

 

Protonok ütköztetése az LHC-ben

 

A Higgs-bozon a részecskekutatók szerint az a tényező lehet, amely az univerzumban található anyag tömegét adja. Peter Higgs - akiről a nevét kapta - és más kutatók, akik vele párhuzamosan dolgozták ki az elméletet az "Isteni részecske" létezéséről, úgy gondolták, hogy pontosan illeszkedne a negyven évvel ezelőtt kidolgozott sztenderd modellbe, megmagyarázná a gyenge kölcsönhatás szimmetriájának felborulását az ősrobbanást követően, és így a világegyetem kialakulását - ez a részecskefizika Szent Grálja.

Olyan nincs, hogy nincs

A három vezető kutató szerint ha a Higgs-bozonról kiderülne, hogy nem létezik, az az egész modell összeomlását okozhatná, amelyet gyakorlatilag mér több mint egy évszázada, Einstein relativitás-elméletének első publikálása óta építgetnek. A tudósok azonban teljesen biztosak abban, hogy az LHC elhozza majd a várva várt felfedezést.

A Nagy Hadronütköztetőt még tavaly márciusban helyezték üzembe, és azóta is mini ősrobbanások millióit hozza létre közel fénysebességre gyorsított részecskék ütköztetése segítségével - egy-egy ilyen ütközéskor az univerzum keletkezésének pillanatához hasonló állapotok állnak elő, számos különböző típusú részecske jön létre, ezért remélik, hogy előbb-utóbb észlelik a Higgs-bozont is.

A 9 milliárd dollárból megépített részecskegyorsító teljesítményét 2014-ben tervezik megduplázni, így ha esetleg kiderülne, hogy máshol kell keresni a választ, annak felfedésére csak ezután kerülhetne sor.

A kutatók szerint azonban Einstein alapvető elmélete szilárdan áll a lábán, még azzal együtt is, hogy két héttel ezelőtt tudósok egy csoportja bejelentette, hogy egy kísérlet során a fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínókat észleltek. Einstein elmélete szerint a fénynél semmi sem haladhat gyorsabban - a kísérlet eredményei óriási kavarodást váltottak ki a fizikusok között, akik most arra várnak, hogy más intézetek cáfolják vagy igazolják az eredményeket. Az eredeti kísérletben a CERN is részt vett, az ellenőrzésbe pedig bevonják a KEK és a Fermilab intézeteit, az igazgatók azonban határozottan szkeptikusnak mondják magukat a fénysebesség esetleges átlépését illetően.

Címkék: fizika fénysebesség részecskefizika higgs bozon lhc fermilab tevatron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr223286942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása