Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Még félezer évig emelkedhet a tengerek vízszintje?

2011.10.19. 09:40 Benyovszky_

A globális felmelegedés egyik legaggasztóbb következménye a tengerek terjeszkedése. A vízszint emelkedése komoly gazdasági és társadalmi következményeket von maga után - egész városok tűnhetnek el, nagyméretű népvándorlások vehetik kezdetüket, ami kiterjedt krízishez vezethet minden kontinensen.

Egy kutatócsoport megpróbálta pontosan felmérni, hogy a jelenlegi adatok alapján hogyan alakulhat hosszú távon a vízszint - eredményeik nem túl biztatóak, még az optimista verzió szerint is évszázadok kellenek majd, mire helyreállhat a XX. század előtti állapot.

A Niels Bohr Intézet munkatársai kifejezetten a vízszintemelkedésre koncentráltak, nem pedig az egész klímaváltozásra. Brit és kínai kutatókkal együttműködve vizsgálták a légkörbe jutó üvegházhatású gázok által kiváltott következményeket, a jelenleg rendelkezésre álló adatokat illesztve be modelljükbe. Eredményeiket a Global and Planetary Change tudományos folyóiratban tették közzé.

A tudósok visszafelé dolgozva, modelljüket az adatokhoz idomítva összesen négy lehetséges jövőképet vázoltak fel - egy pesszimistát, egy optimistát és két reálisat.

Kútba esett optimizmus

A pesszimista verzió szerint nem járnak sikerrel a felmelegedés megfékezésére, a légszennyezés mérséklésére tett kísérletek, és a klímaváltozás teljes erőbedobással folyik tovább. Ha ez válik valóra, úgy a tengerszint a következő századforduló idejére 1,1 méterrel emelkedhet majd, 2500-ra pedig akár 5,5 méterrel is, ami katasztrofális következményekkel járna az emberre nézve.

Sokkal több jóval azonban a legoptimistább elképzelés sem kecsegtet - még ha azonnal radikális korlátozásokat is vezetünk be világszinten, és az üvegházhatású gázok kibocsátását nagy mértékben mérsékeljük, a mostanra a z atmoszférába juttatott mennyiség miatt a századfordulóra akkor is legalább 60 centiméteres emelkedéssel kell számolnunk, 2500-ra pedig körülbelül 1,8 méterrel.

 

Már nem sci-fi, hanem előrejelzés



A reális változat szerint - amely szerint a klímaügyi vállalásokat nagyjából tartani tudják a fejlett gazdaságok és a fejlődő országok jövőbeni kibocsátását is sikerül legalább valamilyen mértékben mérsékelni - 2100-ra 75 centiméter lehet az emelkedés, félezer év múlva pedig körülbelül 2 méterrel hullámzanak majd magasabban az óceánok.

Késő bánat

A XX. századot, az iparosodásnak azt a korszakát megelőzően, amikor az ember elkezdte üvegházhatású gázokkal telepumpálni a levegőt a tengerek körülbelül 2 millimétert emelkedtek évente. Ez a tendencia csak az elmúlt néhány évtizedben 70 százalékkal gyorsult fel, és a kutatók szerint még ha stabilizáljuk is az atmoszférát és leállunk a levegő szennyezésével, a lendület akkor is évszázadokon keresztül tovább gyorsítja majd a folyamatot, mielőtt mérséklődne.

 

Európában is lesz, amit visz a víz



Az, hogy a század végére körülbelül 75 centiméterrel megemelkedik majd a vízszint, még a bizonytalanságokkal, a nehezen meghatározó változókkal számolva is nagyjából biztosra vehető. A kutatók szerint ahhoz, hogy visszaállhassunk a XX. század előtti állapotra, legalább 2-400 évet vesz majd igénybe a tengerek és a jégsapkák lassú reakcióideje miatt.

Címkék: időjárás környezetvédelem klímaváltozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr253311720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása