Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Az igazi Különvélemény: megjósolnák a bűnelkövetést az amerikai rendőrök

2011.10.13. 16:20 Csák Viktor

Már a 2002-ben bemutatott Steven Spielberg-filmben, a Különvéleményben (Minority Report) is számos (morális) kérdést vetett fel a bűnmegelőzés igazi módja: amikor a jövőben megvalósuló bűntényeket a speciális rendőrség egységei megakadályoznak azelőtt, hogy azokra sor kerülhetne.

Képzeljük el: csinos kis háziasszonyka a délutáni, szokatlanul gyorsra sikeredett bevásárlásból hazafelé tartva lelassít a családi ház előtt, majd felparkol az autóbeállóra. A negyvenes évei ellenére is dögös hölgy kiszáll, viszi magával a papírzacskót mindenféle bolti finomsággal teli, belép a házba, és észreveszi, hogy a férje nincs egyedül. Mivel egyes középkorú háziasszonyok nem szeretik a konkurenciát, a negyvenes asszonyka előveszi a családi hatlövetűt, és...

Nincs bummm!!! Nincs lövés.

Egy tucatnyi, futurista eszközzel felszerelt zsaru bevágódik a lakásba, és megakadályozza a nőt abban, hogy sörétettel csinosítsa apucit és a bébiszittert. Kérdés: mi bizonyítja azt, hogy valóban megtörtént volna a gyilkosság? Elviekben semmi, ráadásul azt sem tudjuk, hogy mi segítene minket meglátni jó előre a jövő ezen bűnös momentumát.

Látva azt, hogy mindehhez a Különvéleményben mi szolgáltatta az alapot (három "látó" ember), úgy gondoltuk, a valós életben hasonló technika nem fog a rendőrség rendelkezésére állni egy ideig.

Részben tévedtünk, a rendszer részben másolható, és erre egy kis amerikai város, Santa Cruz bűnüldözői világítottak rá.

A kalifornai tengerparton elterülő kisváros rendőrsége ugyanis egyszerűnek tűnő szisztéma alapján építetené ki a maga kis PRECRIME-ját (így nevezték a Különvéleményben azt, amikor megakadályozták az erőszakos bűntényeket).

A santa cruz-i rendőrséget a helyi egyetem egyik matematikusa, George Mohler segítette ki, aki néhány kollégájával tervezett egy olyan programot, mely a különböző paraméterek alapján (idő, hely - mikor és mit követtek el, milyen típusú bűnöző, stb.) képes javaslatokat tenni: mire készüljenek fel a helyi kékruhások.

A korábban elkövetett bűntényeket felhasználó program megjelöli és kielemzi a helyszíneket, az elkövetőket, valamint az elkövetés tulajdonságait - figyelembe véve azt, hogy a legtöbb eset kapcsán minta figyelhető meg, csak látni kell a lényeget.

Persze a puding próbája az evés (vagy az evés elkövetésének megakadályozása), a program pedig igyekszik meghálálni a belé fektetett bizalmat: a tesztidőszakban a rablások 25 százalékát megjósolta.

A neheze azonban csak most jön: az igazi megmérettetés, a tűzkeresztség; a programnak Santa Cruz 10 körzetében kell helytállnia három fő ponton: a betörések, a rablások és az autólopások területén.

Sokan úgy gondolják ettől függetlenül, hogy egy olyan kis településen, mint Santa Cruz, nem indokolt egy ilyen rendszer, hiszen a nagyobb városokban, mint például Chicago, Baltimore, vagy Los Angeles több dolog történik, ezáltal nagyobb az esély a bűnelkövetésre is.

Ezzel a ténnyel Steve Clark főnökhelyettes is egyet ért. "Nem a bűnözés melegágya Santa Cruz, ezt elismerem. Munkánk nagy részét a járőrözés teszi ki. Viszont sok itt a turista és a diák, ezért ez egy nehéz terep demográfiailag." A rendőrség emiatt gondolja úgy, hogy Santa Cruz tökéletes helyszínt biztosít a program számára egy kis éles bevetéshez.

Címkék: film rendőrség számítógép bűn matematika számítástechnika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr603300661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása