Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Lencsevégre kapták a leghidegebb csillagot

2011.10.20. 13:05 Benyovszky_

Egy felfedezés kapcsán éppen tegnap írtunk a barna törpékről, azokról a kudarcot vallott, "félbemaradt" csillagokról, amelyek méretükben és hőmérsékletükben is sokban inkább a bolygókhoz hasonlítanak. A Spitzer űrteleszkóp most egy olyat fényképezett le, amelynek hőmérséklete a Földön egy melegebb nyári napnak felel meg.

"Ez a planétaszerű kísérő a leghidegebb égitest, amelyet Naprendszerünkön kívül valaha sikerült lefotózni" - mondta el Kevin Luhman, a kutatást vezető csillagász. A barna törpe tömege mindössze hat-nyolcszorosa a Jupiterének, ami eleve nagyon kicsinek számít - a legkisebb, éppen nemrégiben felfedezett barna törpe hatszor nagyobb tömeggel rendelkezik, mint a Jupiter, és ezzel át is írta a csillagok keletkezéséről felállított elméleteket.

Egyéb tekintetben a kutatók szerint a most felfedezett objektum inkább hasonlít csillagra, mint bolygóra, annak ellenére, hogy atmoszferikus hőmérséklete mindössze nagyjából annyi, mint a Földé. A törpe hőmérséklete körülbelül 25-70 Celsius-fok környékén mozog.

Mióta a barna törpék létezését 1995-ben felfedezték, a tudósok minél hidegebb ilyen objektumokat próbának találni, mivel úgy gondolják, ezek jó alanyok a Földéhez hasonló hőmérséklettel rendelkező exobolygók tanulmányozására.

 



A legújabb felfedezés egy másik, aktív csillag körül kering, ahogyan a legtöbb barna törpe, tőlünk mintegy 63 fényévnyire. Az aktív csillag egy fehér törpe - egy olyan csillag, amely egykor a mi Napunkhoz hasonló volt, de külső rétegeit már elveszítette, anyagának nagy része elveszett az űrben. A két törpecsillag egymástól 2500 csillagászati egységnyire kering (azaz 2500-szor olyan messze, mint Földünk a Naptól). A közöttük lévő nagy távolság miatt a tudósok szerint a páros ugyanúgy kezdte életét, mint a bináris csillagok, amelyek nagy távolságból is rabul ejtik egymást gravitációjukkal.

Luhman és csapata úgy jutott a felfedezésre, hogy több mint hatszáz csillagról készül infravörös felvételt néztek végig, amelyek Naprendszerünkhöz viszonylag közel találhatóak. A kutatók a néhány éves időközökkel készült felvételeken olyan halvány pontokat kerestek, amelyek ugyanolyan pályán mozogtak, mint a fényesebb csillagok. A Földhöz hasonló hűvösebb objektumok az infravörös tartományban a legfényesebbek, ezért használták a legérzékenyebb infravörös teleszkóppal felszerelt Spitzer űrtávcsövet a kutatáshoz. Luhman elmondása szerint a barna törpéd hasonló módszerrel fedezték fel, mint a Plútót saját Naprendszerünkben.

 



A kutatócsapat egy másik rekordot is beállított azzal, hogy olyan pontosan mérték meg a nitrogén és hidrogén keverékéből álló ammónia mennyiségét az égitest légkörében, mint korábban soha senki. Ezek az adatok Luhman szerint nagyon hasznosak lehetnek a jövőben a barna törpék közelebbi tanulmányozása során, amelyek atmoszférája sokban hasonlít az exobolygókéra, viszont sokkal könnyebb megfigyelni őket tárcsillagaiktól való nagyobb távolságuk miatt.

Címkék: űrkutatás csillagászat nasa spitzer barna törpe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr933317053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása