Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Gondolatvezérelt exoszkeletont fejlesztenek majmok segítségével

2011.10.06. 12:30 Benyovszky_

Amerikai kutatók egy nemrég elvégzett kísérletben arra idomítottak be majmokat, hogy mindössze a gondolataik segítségével irányítsanak egy virtuális, csak a számítógép kijelzőjén megjelenő kart.

A kutatók szerint az állatok nem csak egyszerűen a kar irányítására voltak képesek, de arra is, hogy a segítségével különböző virtuális tárgyak felületét érzékeljék. A kutatók reményei szerint munkájuk felgyorsíthatja az exoszkeletonok, azaz robotikus külső vázak fejlesztését.

A Nature magazinban megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy az általuk kifejlesztett technológia segítségével a bénulásos betegeknek nem csak arra lesz lehetőségük, hogy újra mozogjanak, hanem arra is, hogy elveszített tapintásérzéküket visszakapják.

Agyba épített Erő

A kísérletben arra idomítottak két közönséges rhesusmajmot (más néven rhesus makákót), hogy mindössz3e az agyuk által generált elektromos impulzusok segítségével irányítsák a virtuális végtagot, és ezzel egy időben értelmezzék a program által az agyukba visszaküldött információkat a virtuális tárgyakról, amelyekkel interakcióba léptek.

 


 

A majmoknak először azt tanították meg, hogy egy joystick segítségével irányítsák a kart, és így ragadjanak meg három a képernyőn megjelenő tárgyat. A joystickot mindhárom tárgy megragadásakor különböző vibrációra állították be. Ezután elvették az állatoktól a kontrollert, az agyukba pedig elektródákat ültettek be - ezután a majmok már csak agyuk segítségével irányítottak. Ugyanakkor a virtuális ujjak visszaküldték az agyba azt, amit "érzékeltek".

A majmoknak, hogy jutalmat (gyümölcsöt) kapjanak, egy meghatározott tapintású tárgyat kellett kiválasztaniuk - a negyedik próbálkozás idejére már meg is tanulták, hogyan működik a rendszer.

Kelj fel és járj, és tapints

Miguel Nicolelis professzor, a Duke Egyetem Neuromérköki Központjának munkatársa és a tanulmány első számú szerzője szerint nagy lépést tettek előre az exoszkeleton technológia fejlesztésében, mivel bebizonyították, hogy lehetséges kétirányú kapcsolatot létesíteni az agy és egy mesterséges szerkezet között anélkül, hogy az alany teste zavarná ezt.

A rendszert azóta tovább is fejlesztették, így a majmok már vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is képesek irányítani a kart. A betegek számára ez értelemszerűen azért lehet fontos, mert a szerkezetek irányításához a jövőben semmiféle vezetékre nem lesz majd szükségük.

Nicolelis professzor és kollégái máris azon dolgoznak, hogy a technológia segítségével kifejlesszenek egy kizárólag vezeték nélküli kapcsolat útján, gondolatok által irányított exoszkeletont.

Címkék: robotika neurotechnológia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr353282202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása