Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Az évszázad végére eltűnik az Északi-sark jege?

2011.10.12. 16:22 Csák Viktor

Az MIT, a CNRS és a Joseph Fourier Egyetem munkatársai újabb szimulációkat és számításokat végeztek el az Északi-sark jegének olvadásáról, és megdöbbenve tapasztalták, hogy a drámai folyamat sokkal gyorsabb, mint azt korábban sejtettünk. Könnyen lehet, hogy az évszázad végére eltűnik a nyári időszakokban az Északi-sark jege.



A három intézet munkatársainak cikke szeptember végén jelent meg a "Journal of Geophysical Reseach" magazinban, és szomorú eshetőségre hívja fel az olvasók figyelmét: 1980 óta az Északi-sark tíz évente tíz százalékot veszített állandó jégtakarójából. 2007 szeptemberében ráadásul az olvadás elérte az addig mért legnagyobb mértéket: az egész éven át tartó jégtakaró mérete "mindössze" 4,14 millió négyzetkilométer volt.

Közel jártunk ahhoz, hogy idén szeptemberben is megközelítsük ezt a számot: a kutatók 4,34 millió négyzetkilométert mértek, a drasztikus csökkenés a szakértők szerint egyértelműen a klímaváltozásnak köszönhető.

Az eredmények és a számítások alapján a szimulációban résztvevő kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nyári jégtakaró az Északi-sarkon teljesen eltűnhet a 21. század végére; néhányuk szerint a 30 éves műholdfelvételek tanulmányozása alapján az is lehetséges, hogy ez az optimistább előrejelzés. Az 1979 és 2008 között végzett szimulációkról éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy közel sem számolt akkora veszéllyel, mint amekkorával szembenézünk.

A módosított számításokat végző francia-amerikai csapat (CNRS / Joseph Fourier Egyetem / MIT) tagjai szerint felgyorsult a jégtáblák sodródása is az utóbbi évtizedben, ez pedig nagyrészt a jégpáncél vékonyodásával magyarázható. Az Északi-sark jege egyre vékonyabb és egyre törékenyebb, sokkal jobban törik és egyre több és nagyobb darabok szakadnak le. Ez a folyamat pedig erősödik, mégpedig exponenciálisan.

A francia-amerikai kutatócsapat szerint megtörténhet, hogy már jóval az évszázad vége előtt teljesen jégmentes lesz az Északi-sark, mivel az előttünk álló évtizedekben drasztikusan megnőnek az ezt elősegítő folyamatok.

Címkék: környezetvédelem klímaváltozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr403297704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása