Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Kolumbusz okozta a kis jégkorszakot?

2011.10.19. 12:06 Csák Viktor

A Stanford Egyetem geokémikusa szerint azzal, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben átkelt az Atlanti-óceánon, és behajózott az Újvilágba, komoly láncreakciót indított el: az őt követő expedíciók miatt köszönthetett be az európai klímát érintő hűvös időszak, azaz a kis jégkorszak.

Az elsőre igencsak meghökkentő teóriával Richard Nevle geokémikus állt elő. A tudós szerint az európai felfedezők jelentős nyomokat hagytak az amerikai kontinensen: megtizedelték az őslakosokat, akik nagy területeket kellett, hogy elhagyjanak. Könnyen lehet, hogy az ezeken az üres, elhanyagolt földeken nőtt fák által légkörből kivont több millió tonnányi szén-dioxid okozta az akkor klíma kismértékű lehűlését. Mindezt Nevle és kollégái az Amerikai Geológiai Közösség éves találkozóján, október 11-én jelentették be.

"Masszív erdőburjánzásról számolhatunk be abból a korból, melynek hatása volt az európai klímára" - mondta Nevle. A kutatók összekötötték a bizonyítékok idővonalát, és Nevle arra a következtetésre jutott, hogy az új fák elegendő szén-dioxidot vontak ki a légkörből, ennek nyomait az Antarktisz jegében is felfedezhetjük. Hosszas gondolkodás és agytangó után a fenti információk alapján jutottak Nevle-ék végkövetkeztetésükig.

A kis jégkorszak során az európai átlaghőmérséklet 1-2 Celsius fokkal maradt el a 20. századi átlagtól, emiatt rendszeresek voltak a hosszú, sok havat és jeget hozó telek, melyek nemritkán novembertől márciusig tartottak.

Az "újraerdősödés" folyamatát - mely során egy Kalifornia-nagyságú területen nőttek ki újabb erdők - Nevle szerint az Antarktisz jege is megőrizte: azt követően, hogy az amerikai népesség száma lecsökkent, az atmoszférában pedig ismét megnőtt a szén-dioxid szintje. A déli kontinens jegében légbuborékokat is találhatunk, ezekben a fentebb említett gáz kimutatható: az üvegházhatásért felelős szén-dioxid jóval kisebb mennyiségben volt jelen 1525 és az 1600-as évek között a levegőben, mint napjainkban.

Ezen időszak során 2-17 milliárd tonna gáz tűnhetett el a légkörből.

"Semmi más nem történt ekkoriban a Föld más pontján, mely megmagyarázná a szén-dioxid mértékének ilyen hirtelen lecsökkenését" - mondta Jed Kaplan, a lausenne-i Federal Ploytechnic School kutatója. Kaplan rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az izotópos vizsgálatok körül nagyon sok a bizonytalansági tényező, ezért a bizonyíték nem lehet sziklaszilárd. Abban viszont még ő is egyetért, hogy az Újvilág meghódítása és az azt követő események nagyon komoly következményekkel jártak világszerte, és ezeket a következményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mások szerint természetes hatások is szerepet játszhattak abban, hogy Európa lehűlt az újkorra: a Nap csökkenő aktivitása, növekvő vulkanikus aktivitás vagy a hidegebb óceánok például. A Pennsylvaniai Állami Egyetem egyik munkatársa, Michael Mann szerint sokkal inkább az ilyen jelenségek állhatnak a háttérben.

 

Címkék: időjárás történelem klímaváltozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr873313344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása