Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Megtalálták az immunrendszert riasztó kapcsolót

2011.10.16. 17:54 Csák Viktor

Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) közleménye szerint francia kutatók sikeresen azonosították azt a molekuláris kapcsolót, amely a retrovírusok behatolásakor immunválaszt indít el testünkben.

A franciaországi Grenoble-ban lévő laboratórium szerint testünk immunrendszere hasonlatosan működik, mint egy banktrezor riasztórendszere, és most megtalálták azt a riasztót, mely egy támadáskor riasztja saját kis őreinket. A sejtek saját érzékelő- és figyelmeztető rendszerük észlelik és jelzik a területre behatoló retrovírusokat, majd  riasztják a sejteket.

Az eredményeket az EMBL kutatói a Cell című tudományos folyóirat legfrissebb számában tették közzé, sokak szerint az eredmény jelentős előrelépés az emberi szervezet veleszületett immunválaszának megértésében. A riasztó felfeldezésével tanulmányozhatjuk, hogy sejtjeink miképp reagálnak olyan retrovírusokra, mint például az influenza vagy a hepatitisz.

A tanulmány leírja, hogy az őrfeladatokat speciális fehérjék látják el, ezek a "mintázatfelismerő receptorok" ráismernek a betolakodókra azok egyedi mintázata alapján, majd hozzákapcsolódnak. A kötődés miatt megváltozik a fehérje alakja, térszerkezete, ez pedig egy sor lépésen keresztül elvezet oda, hogy a környező sejtek is értesülnek a vírustámadásról.
 

Címkék: kutatás biológia orvostudomány immunrendszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr953306911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása