Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Októberben megszületik a hétmilliárdodik ember?

2011.10.17. 17:30 Csák Viktor

Az ENSZ szerint 2011. október 31-én, valahol a Föld egyik pontján születni fog egy baba, aki egyszerre lesz egy megtisztelő és félelmetes cím birtokosa: ő lesz Földünk hétmilliárdodik embere.

Könnyen lehet azonban, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége egy picit elszámolta magát, és túl koraira írta ki a szülést. Hiába mondható el, hogy a pillanat előbb-utóbb el fog jönni pillanat, amikor a Föld népessége eléri az újabb bűvös számot, közel sem mindegy, hogy ez mikor és milyen ütemben történik meg.

A dátum pontos meghatározását ráadásul nagyban befolyásolja, hogy milliók születése és halála ismeretlen a világszervezet előtt, és hogy bizonytalan: a jövőben továbbra is ekkora mértékben növekszik a népesség, vagy csökkenést tapasztalunk majd?

Wolfgang Lutz, a bécsi népesedési kutatóintézet munkatársa szerint az ENSZ "politikai nyomás hatására" figyelembe se vette a bizonytalansági tényezőket, és igyekezett minél közelebb hozni az ominózus dátumot. Így születhetett meg az október vége.

Lutz és kollégája, Sergei Svherbov nagyjából úgy saccolja, hogy a hétmilliárdos határt csak 2013-ban érjük el, jobb esetben akár 2020-ig is várhatunk.

A világszervezet népesedési részlegének vezetője, Hania Zlotnik persze a hír hallatán azonnal megvédte a számításaikat, ugyanakkor azt beismerte, hogy hetekkel vagy hónapokkal is csúszhat a "Nagy Pillanat". Az egyik problémát egyértelműen az jelenti, hogy egyes országoknál nem tudják pontosan, hány lakosa van, de még a nagyvárosok esetében is komoly a hibahatár. Zlotnik szerint az ő számításaik a legfrissebb népszámlálások és statisztikák alapján készültek, ez viszont az afrikai kontinens esetében akár többéves adatokat is jelenthet.

Scherbov úgy gondolja, hogy a világszervezetnél felfelé is igazíthattak a számokon, viszont az utóbbi években a termékenységben csökkenést tapasztalhatunk. Ma egy nőnek átlagban 2,5 gyermeke van, ez pedig feleannyi, mint 50 évvel ezelőtt, vagyis sokkal kevesebb lehet az újszülöttek száma a világon, mint azt gondoljuk, prognosztizáljuk.

Érdekes problémát jelent például Kína esete, ahol a statisztikák szerin egy nőnek 1,2 gyermeke van, miközben egyes feltételezések szerint több tízmillió is lehet azok száma, akiket a családok nem vallanak be az államnak az "egy gyermek"-politika miatt. Sokan ezért az 1,2-es átlagot 1,8-ra módosították.

Zhongswei Zhao, a canberra-i Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója szerint a 2010-es népszámlálási adatok sem biztos, hogy pontosak, a kormány fölfelé is kerekíthetett (az ENSZ 1,5 gyermekkel számol).

A népesség megsaccolásában jelenlévő ellentmondások és problémák csak erősödnek, ha hosszú távú tervezésről beszélünk. Zhao szerint Kína napjainkban túlbecsüli a termékenységet és a gyermekszületést: a 2030-ra becsült népességnél akár százmilliós is lehet a "kerekítés".

Az indiai lakosság száma jelenti a másik nagy bizonytalansági faktort. Az ENSZ szerint az ország népessége 1,2 milliárdról indulva 2050-re elérheti az 1,7 milliárdot, ezzel pedig majd beelőzi Kínát. Scherbov és Lutz viszont inkább 1,4 milliárdot saccol, és a jelenlegi népességet is százmillióval kevesebbre becsüli.

Külön érdekesség, hogy a világszervezet idén év elején megváltoztatta prognózisát, és 2100-ra tízmilliárd embert vetített előre. Scherbov szerint azonban nincs bizonyíték arra nézve, hogy az ENSZ számításai helytállóak lennének; a bécsi intézet kutatója úgy gondolja, hogy a népesedési hullám réges-rég eléri a csúcspontot akkora, amikor az ENSZ számításai szerint radikálisan növekedés lesz a Föld népességét illetően.

Címkék: föld lakosság népesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr783308240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása