Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Elképesztő római kori kincslelet Nagy-Britanniában

2011.10.19. 11:05 hihetetlen szerk.

Az eddigi legnagyobb római kori aranyleletet fedezhette fel egy amatőr kincskereső Nagy-Britanniában: a szerencsés megtaláló - akinek (akiknek?) kilétét nem hozták nyilvánosságra - fémdetektorral végzett kutatást, és végül több millió font értékű aranyat talált.

A kincset Anglia közép-nyugati részén, Worcestershire megyében, egy vaskori erődítmény maradványainál találták meg, de pontos részleteket a hatóságok egyelőre nem árultak el, csak annyi bizonyos, hogy a megyei vezetést és egy törvényszéki szakértőt is értesítettek az ügyben.

Roger White, a Birminghami Egyetem római korral foglalkozó szakértője szerint a leletek "rendkívül értékesek lehetnek, ezek az érmék mindenekelőtt történelmi emlékek, amelyek feltárhatják a múltat". A környékről White elmondta, hogy nem volt római gócpont, közvetlenül két törzs települése között húzódott, viszont Worcester a vas- és fémverés egyik központjának számított.

Arra, hogy miért áshatták el az aranyat, a szakértő szerint több oka is lehet az illető(k)nek: valaki bajba juthatott, és féltette a pénzét, vagy csak el akarta kerülni a kötelező beolvasztást, arról nem is beszélve, hogy vallási rituáléról is beszélhetünk.

Az amatőr kincsvadászok 2009 óta keresik az ilyen, és ehhez hasonló lehetőségeket: két évvel ezelőtt két szerencsés férfi ugyanis kiásta a valaha előkerült legjelentősebb angolszász kincsleletet a közép-angliai Staffordshire grófságban. A felfedezésért fejenként 1,6 millió font ütötte a megtalálók markát.

Címkék: történelem régészet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr973313446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása