Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Lángokban a világ - így látja a tűzvészeket a NASA

2011.10.20. 10:35 Benyovszky_

Az amerikai űrkutatási hivatal közzétette a világon tomboló tűzvészeket megfigyelő műholdjainak adatait, így egészen 2002-től kezdve megtekinthetjük, mikor, mi és mennyire kapott lángra a bolygó felszínén.

A kiterjedt adatgyűjtést végző, a Terra és Aqua műholdak fedélzetén lévő eszközt, amely mindezt lehetővé teszi, elsősorban a klímaváltozással kapcsolatos változások megfigyelésére, a tűzvészek kiterjedésének és terjedésének meghatározására, a népességnövekedéssel kapcsolatos tényezők vizsgálatára használják fel.

A MODIS (MODerate Resolution Imaging Spectroradiometer) eszközt a két 1999-ben és 2002-ben felbocsátott űreszköz fedélzetén helyezték el. Az összegyűjtött adatokból a NASA egy ismeretterjesztő anyagot állított össze, amely kilenc év minden nagyobb tűzvészét magába foglalja. A kutatást végző tudósok nem csak a klímaváltozás és a népsűrűség, de az évszakok változásának és a környezet élővilágának hatásait is tanulmányozták.

Az anyagban megtekinthetjük az ausztráliai síkságokon az évezred elején tomboló nagy tűzvészt, a 2004-ben Kína mezőgazdasági területein elharapózó lángtengert és a 2005-ben Európa és Oroszország tekintélyes részét felperzselő csapást is. Ezután következik India, Délkelet-Ázsia, Afrika és az Amerikai kontinens - az adatok bolygónk nagy részét lefedik és nem kevés ismerettel szolgálnak a kutatók számára.

Az adatok szerint a legtöbb tűzvész Afrikában pusztít - a MODIS adatai szerint a világon pusztító tüzek 70 százaléka ezen a kontinensen alakul ki. 2006-ban például júliustól szeptemberig óriási szavannák lángoltak szinte megszakítás nélkül Közép-Afrikában, amelyek jórészt az emberi mezőgazdasági tevékenységnek köszönhetőek, néha pedig egyszerűen villámcsapások lobbantották lángra a növényzetet.

 

Afrika nagy részét hónapokra ellepik a lángok a forróbb időszakokban



A legritkább esetben - a közelmúltban például Texasban tomboló hatalmas erdőtüzek dacára - Észak-Amerikában pusztít a tűz, az itteni esetek világszinten mindössze két százalékot tesznek ki. Meglepő módon a legtöbb figyelmet kapó nyugati vad erdőtüzek ezen belül is kisebbségben vannak. A délkeleti területeken és a Mississippi környékén lángoló mezőgazdasági tüzek sokkal több területet tarolnak le.

 

Bár a médiából nem úgy tűnhet, Észak-Amerikában viszonylag kevés a tűzvész



A NASA tudósai számos olyan eszközt küldtek már fel az űrbe, amelyek segítségével meg tudják figyelni a tüzeket - ezek segítségével a Föld klímáját, ökoszisztémájának állapotát és a globális szénciklust is figyelemmel követik. A múltban a gyakorlatban is alkalmazni tudták már az így szerzett ismeretanyagot - a kutatók például sikeresen integrálták a tűzvészekről szerzett adatokat az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének légszennyezettségi megfigyeléseibe is.

A legújabb megfigyelőeszközt éppen ebben a hónapban bocsátják fel egy nagyobb előkészítő projekt részeként, amelynek célja kifejezetten a klímaváltozás hosszú távú hatásainak tanulmányozása lesz majd.

Címkék: nasa környezetvédelem klímaváltozás tűzvész műhold

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr753316944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása