Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Kudarcot vallott csillagok tömegét fedezték fel

2011.10.19. 16:28 Benyovszky_

Csillagászok nemrégiben egy több teleszkóppal végzett, összehangolt megfigyelés révén több mint két tucat barna törpére bukkantak rá, azaz olyan csillagkezdeményekre, amelyek belsejében nem indult meg a fúzió.

A barna törpék ugyanúgy kezdik életüket, mint más csillagok - a különbség az, hogy nem tudnak elég nagyra nőni, nem gyűjtenek elegendő mennyiségű anyagot ahhoz, hogy belsejükben fellobbanjon az atommáglya, így végül nehezen észlelhető, hatalmas égitestekként csendesen róják a világűrt, amíg valami náluk nagyobbal nem találkoznak.

A Hawaii szigetén található Subaru űrtávcső és a chilei Very Large Telescope (Nagyon Nagy Teleszkóp) segítségével a tudósok két fiatal csillagokból álló halmazt figyeltek meg, ekkor bukkantak rá a halva született napokra, amelyek közül a legkisebb egyben a valaha felfedezett legkisebb tömegű is - mindössze hatszor akkora, mint Naprendszerünk Jupitere, pedig ezt korábban nem is tartották lehetségesnek.

Az Astrophysical Journal csillagászati folyóiratban publikált megfigyelési eredmények szerint a Földünktől ezer fényévnyire található NGC-1333 jelű csillaghalmazban minden harmadik csillag valójában barna törpe. Az, hogy egyszerre ennyi hasonló égitestet találtak, nagy segítség lehet a csillagok kialakulását vizsgáló tudósok számára.

A csillagok alapvetően a csillagközi térbe sodródó anyag összesűrűsödésekor jönnek létre - a molekuláris méretű részecskékből álló gáz- és porfelhők összetömörödnek és ha elegendő mennyiségű anyag van egy helyen, megindul a fúzió. A most megtalált barna törpék legkisebbike azonban kérdéseket vet fel ezzel a folyamattal kapcsolatban.

 

A csillagok (balra), barna törpék (alul) és a bolygók (jobbra) kialakulása



A csillagászok szerint a legtöbb barna törpe ugyanúgy kezdni, ahogyan a csillagok is, néhány azonban inkább úgy alakul ki, mint a bolygók: a csillagok kialakulásakor hátrahagyott anyagból. A Jupiternél alig hatszor nagyobb törpe, amely inkább tekinthető nagy bolygónak, mint csillagnak, kísérőcsillag nélkül kering az űrben, így a tudósok kijelentették, hogy a jelek szerint bolygó méretű égtestek is kialakulhatnak a csillagokhoz hasonló módon.

Az új eredmények nem csak arra mutatnak rá, hogy a barna törpék valószínűleg sokkal gyakoribbak az univerzumban, mint korábban gondoltuk, hanem arra is, hogy az égitestek kialakulása egyáltalán nem egyszerű és egyértelmű folyamat.

Címkék: űrkutatás csillagászat barna törpe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr553311832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása