Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Az ősember is művész volt: százezer éves műhelyt találtak Dél-Afrikában

2011.10.17. 13:09 Csák Viktor

Törj össze egy kis okkert, olvaszd meg egy csontvelő zsírjával, majd keverd össze egy kis vizelettel, és ha megvagy, kend az egészet a testedre. Bár ez a leírás nagyon hasonlít valami avantgárd előadás hozzávalójához, a bizarr testfestére százezer évvel ezelőtt kerülhetett sor egy dél-afrikai barlangban, az eddig ismert legidősebb művészeti műhelyben.

Az összetett színezőanyagok, amiket kutatók a barlangban találtak, és az eszközök, amiket ezek előállításához használtak, arra utalnak, hogy őseink sokkal ügyesebbek és kreatívabbak voltak, mint azt eddig gondoltuk.

Azt, hogy a talált festékdarabokkal százezer éve őseink mit csináltak, pontosan nem tudjuk, de a felfedezést tevő régészek szerint a Dél-Afrika déli részén lévő Blombos-barlang rituálék helyszíne lehetett, ahol az akkori emberek kedvükre díszíthették testüket. Másik elmélet szerint az sem kizárt, hogy a festék egyfajta rovarriasztóként szolgált - ez esetben még inkább elámulhatunk őseink találékonyságán.

A barlangban Christopher Henshilwood, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem munkatársai rengeteg szerszámot és két abalone-kagylót talált kollégáival: ezekkel az eszközökkel készíthették a festéket a "mesterek". Állati csontmaradványok szolgáltak keverőkanálként, kvarckövek kalapácsként és őrlőként - az egyetem munkatársai emellett még arra is bizonyítékot találtak, hogy egyes hozzávalókat a készítők felhevítettek, hogy jobban összevegyítsék a többi alapanyaggal.

Bármire is használták a korabeliek a kész keveréket, sokkal fontosabb most az a tény, hogy százezer évvel ezelőtt őseink meglepő kognitív képességekkel rendelkeztek. Henshilwood szerint ez a legidősebb ilyen jellegű lelet, a keveréket előállító művész pedig bizonyos kémiai tudással is rendelkezett, hiszen célirányosan kellett beszereznie a hozzávalókat, például az okkert.

A legközelebbi okkerlelőhely húsz kilométerre van a barlangtól, ez pedig arra világíthat rá, hogy a Homo sapines képes volt komoly tervezésre több tízezer évvel ezelőtt is.

Az angol Sheffieldi Egyetem archeológusa, Paul Pettitt szerint "egész egyszerűen bámulatos, kiváló munka", amit Henshilwoodék találtak. Ráadásul, ha a korabeli művész testfestésre használta a színezőanyagot, akkor az is példátlan: ilyen idős lelet eddig még nem volt, mely erre engedett volna következtetni.

 

Címkék: lelet történelem régészet ősember

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr983307477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása