Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Kéne egy vécé a Mount Everestre!

2011.10.18. 11:31 Csák Viktor

Egy környezetvédő csoport arra kérte a nepáli kormányt, hogy fontolják meg illemhelyek felállítását a világ legnagyobb csúcsánál, a Mount Everestnél. A kutatók szerint egyszerű mobilvécék is elégségesek lennének ahhoz, hogy a hegymászók a kényes kitérőkkel ne a környezetet csúfítsák (rosszabb: szennyezzék). Az utóbbi három év termése ugyanis 13 tonna szemét mellett 400 kilogramm hátrahagyott ürülék és négy holttest.

A környezetvédők szerint az évente megjelenő több ezer kalandor igencsak egyszerű módon kell, hogy elintézze dolgát a alaptáborokban (például a South Base Camp-ben), ha elfogja őket a természet hívó szava. "Az emberi ürülék nagy problémát jelent" - mondja Phinjo Sherpa, a csoport vezetője. "Ha lennének mobilvécék, akkor szerintem a legtöbben használnák is."

Sok hegymászócsoport hordozható illemhelyeket visz magával a csúcs meghódításához, azonban Phinjo Sherpa elmondta, hogy ezek csak rövid ideig tárolják az ürüléket, végül az ezekbe fektetett "energia" is ugyanoda jut, ahová a többi: a hóra.

Az aktivisták úgy gondolják, hogy a hegycsúcs szenved az elmúlt évek emberi jelenlétének súlyától, a szemét és ürülék lebomlásához ráadásul több évtized kell az extrém hőmérséklet miatt.

"Amennyiben sikerülne két, vagy három illemhelyet létesíteni, már sokat segítenénk, a folyamat azonban a tervezés elején jár. El kell döntenünk, hogy miképp valósítható meg az ötlet, és mi lenne a rossz változat" - tette hozzá Phinjo Sherpa.

A felvetést nem mindenki fogadta kitörő örömmel, az Everest Summiteers Association elnöke, Wangchhu Sherpa szerint "a jég rengeteget mozog egy év alatt a környéken, ha odaraksz egy vécét, a jég elmozdíthatja, és a vécé lényegében összeomlik."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr173310664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása