Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Meleg és nedves volt a múltbéli Mars

2011.10.14. 14:22 Benyovszky_

Kutatók egy négymilliárd éves, a Marsról származó meteor segítségével határozták meg, milyen klímával rendelkezhetett szomszéd bolygón a planetáris ősidőkben. Az eredmények szerint a Marson akkoriban 18 Celsius-fok volt a hőmérséklet, a klíma pedig kifejezetten nedves volt.

A Marsra küldött szondák korábban már számos egykori kiszáradt folyó-és tómedret találtak, egész folyódeltákat és olyan ásványlerakódásokat, amelyek mind arra utalnak, hogy a felszínen a múltban folyékony állapotban jelen volt a víz. A mostani eredmények segítségével pontosíthatják modelljeiket a bolygó egykori klímáját illetően.

A kutatóknak mindeddig nem állt rendelkezésére adat arról, hogy pontosan mikor voltak a bolygó felszínén alkalmasak a körülmények a folyékony halmazállapotú víz jelenlétéhez. Persze a kutatók számtalan elméletet dolgoztak már ki arról, milyen változások zajlottak a planétán az elmúlt hosszú évmilliók során, kevés bizonyítékkal rendelkeznek azonban mindennek alátámasztására.

 

A folyékony víz nyomai a vörös bolygó felszínén



Egy négymilliárd éves meteor vizsgálatával most meg tudták állapítani, hogy akkoriban milyen volt a hőmérséklet a felszínen - ez ugyan csak egyetlen konkrét időszeletet illetően szolgál adatokkal, eddig azonban nem rendelkeztünk hasonlóval.

A meteor a világ egyik legősibb ismert kőzete. 1984-ben az Antarktiszon fedezték fel, és eredetileg valószínűleg több tíz méterrel a Mars felszíne alól való - innen akkor kerülhetett a világűrbe, amikor a felszínbe egy másik meteor csapódott be, a Mars egy kis részét a Föld felé küldve. Korábban a kő már címlapokra került egyszer, amikor a tudósok kis, megkövesedett baktériumoknak tűnő buborékokat találtak benne 1996-ban, később azonban kiderült, hogy mégsem bukkantak rá a földön kívüli élet nyomaira.

 

Nyomok a meteoritban, amelyekről úgy vélték, megkövesedett baktériumok lehetnek



A kutatók a szikla ásványainak részletes vizsgálata során megállapították, hogy azok 14-22 Celsius-fokos hőmérsékleten alakultak ki, a folyékony víz aktív közreműködésével. Ennek ellenére a tudósok szerint nem valószínű, hogy ez a földi klímához meglehetős hasonlóságot mutató környezet egykor életnek adhatott otthont. Ezek az ideális körülmények ugyanis elméletük szerint csak relatíve rövid ideig maradtak fenn - akár az is lehet, hogy egyszerre csak néhány órán vagy napon keresztül -, így az életnek nem lett volna ideje kialakulni és fejlődni.

Címkék: űrkutatás mars

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr413301428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása