Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Fény derült az őskori molylepkék igazi színére

2011.10.14. 17:21 Csák Viktor

A Yale Egyetem paleontológusai először láthatták olyannak az ősi molylepkéket, amilyenek valójában voltak - 47 millió évvel ezelőtt.

Maria McNamara és csapata egy német kőbányában lelt rá az igencsak öreg molylepke maradványaira, kollégáival pedig azonnal hozzálátott az elemzéshez.

"Eredeti színüket a maradványok nem őrzik meg, ugyanakkor több tényező figyelembevételével rekonstruálhatóak" - mondta McNamara, aki szerint a 47 millió éves molylepke sárgás-zöldes színben pompázott, tapogatói pedig kékek lehettek.

A bogarak és szitakötők, akárcsak napjaink molylepkéi és pillangói nemcsak a pigmenteknek köszönhetik brilliáns színárnyalataikat, hanem azoknak a különböző alakzatoknak, melyek a szárnyakon foglalnak helyet. Ezek a párhuzamos "taréjok", pikkelyek megtörik, átirányítják a fényt, ez a folyamat pedig eltérő színket, formákat generál a rovarokon.

McNamara a fosszílián az ehhez hasonló pikkelyek segítségével rekonstruálta a színeket: sikerült megállapítani, hogy az élő molylepke sárgás-zöldes volt. A kutatócsapat szerint ez a színösszeállítás a lepke védelmére szolgált, hiszen ezzel bele tudott olvadni a környezetébe.

"Piszkosul nagy melót végeztek a srácot" - reagált a hírre Phil Manning, az angol Machester Egyetem munkatársa, aki szerint "ez az első csapat, amely képes volt megállapítani egy maradványból a a lény valós színét."

A felfedezést Yale Egyetem kutatói október 9-én jelentették be a Geological Society of America éves konferenciáján.
 

Címkék: történelem biológia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr773301184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása