Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Napelemek boríthatják el a Mount Everestet

2011.10.15. 15:46 Benyovszky_

Miközben a világ országai lassacskán elfordulni látszanak az atomenergiától, és a fejlett nyugat minden erejével azon van, hogy a klímaváltozást lelassítandó átálljon a zöld energiákra, úgy látszik, az egyik leginkább alkalmas helyszín még senkinek sem jutott eszébe.

Egy új tanulmány szerint az egyik legmegfelelőbb hely a napenergia begyűjtésére és átalakítására éppen maga a Himalája lenne - bár a napelemek rendszerének kiépítése talán azért ütközne némi nehézségbe.

A tanulmány szerint további olyan pontokat is bátran kihasználhatna az ember, amelyeket egyébként nem tekintünk a napenergia hagyományos forrásinak - ilyen például az Andok Dél-Amerikában vagy éppen az Antarktisz.

A japán Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének két munkatársa, Takasi Ozeki és Gencsi Jutaka szerint amellett, hogy ezeket a helyeket nagy mennyiségű napfény éri, hideg klímájuk miatt egyes ún. fotovoltaikus típusú napelemek sokkal hatékonyabban tudnának itt működni, mint máshol. Az ilyen rendszerek, amelyek a napenergiát közvetlenül alakítják át árammá, sokkal több áramot tudnának termelni ezeken a helyeken, mint az Egyesült Államok vagy Észak-Afrika sivatagaiban. A japán kutatók a fotovoltaikus rendszerek globális elemzése útján jutottak el eredményeikre, amelyek azért számítanak újdonságnak, mert a klíma hatását még sohasem vizsgálták ilyen összefüggésben.

Megéri vesződni vele

A Himalája azért is tűnik csábító célpontnak, mert olyan területek közelében fekszik, amelyek energiaigénye rohamosan nő - a Mount Everest és a közeli hegycsúcsok energiával láthatnák el a jövőben az egyre éhesebb Kínát és Indiát, írja a szerzőpáros Environmental Science and Technology szaklapban közölt tanulmányában. Mindez persze újabb nehézségeket vet fel - a magasban egyáltalán nem lenne egyszerű feladat a napelemek rendszerének és az energiát elszállító infrastruktúrának a kiépítése és karbantartása.

 



Ugyanakkor a klímaváltozás hatásainak mérséklésének érdekében megérheti a fáradtság - Kína és India rohamos ütemben növekszik és egyre több széntüzelésű erőművet használ, így ha legalább részben átállnának a zöld energiára, a nagymértékben lassíthatná a felmelegedést. Ugyanakkor, míg az Antarktisz szintén ideális helynek számít, ott nem lenne sok értelme kiépíteni a hálózatot, mivel nem lenne senki a közelben, aki az energiát felhasználhatná. Nem is beszélve persze arról, hogy a kontinens évente fél évet sötétbe burkolódzik.

A japánok szerint ahhoz, hogy az Antarktiszhoz hasonló területeket megfelelően ki lehessen használni energiatermelési szempontból, hatékonyabb módszereket kellene kifejleszteni az energia eltárolására és elszállítására.

Címkék: környezetvédelem klímaváltozás energetika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr333302153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása