Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Lenyugodott a vízalatti vulkán a Kanári-szigeteknél?

2011.10.16. 14:05 Csák Viktor

Október 12-én, szerdán hatszáz embert evakuáltak a Kanári-szigetekről, miután két vízalatti kitörés is történt a Spanyolországhoz tartozó szigeteknél. Hivatalos források szerint a vulkánkitörések most enyhülni látszanak.

A lakosokat az El Hierro szigetről és a part menti La Restinga településből kellett evakuálni, miután két vulkánt is kitört a közelben az óceán alatt. Az El Hierro az egyik legaktívabb vulkanikus szigete a Kanári-szigeteknek, azonban most David Calvo, az Instituto Vulcanológico de Canariastold munkatársa elmondta, hogy bár a hatóságok készültségben maradnak, egyelőre nincs ok a félelemre.

Úgy tűnik tehát, a vulkán lenyugodott, viszont a legutóbbi hónapok miatt semmiben sem lehetnek biztosak a szakértők.

Az El Hierro környékén ugyanis 2011 nyarán rekordmértékű földrengéseket, szám szerint 720-at regisztráltak egyetlen hét alatt. A földmozgások nagyrésze alig érzékelhető volt, legtöbbjük el sem érte a Richter-skála szerinti 3-as erősséget, azonban többször is cunamiriadót kellett elrendelni.

Az ElHierro.com szerint a szigeten, vagy közelében van a legtöbb vulkán a Kanári-szigeteken. Azóta, hogy Spanyolország birtokolja a területet (1479), hét kitörés volt a térségben, azonban a legutóbbi eset óta kétszáz év telt el.

Ez a kétszáz éves csend tört most meg két, (regisztrált és megerősített) vízalatti kitöréssel.

 

Címkék: vulkán vulkánkitörés evakuálás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr753306770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása