Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Meghalt Steve Jobs

2011.10.06. 09:49 Benyovszky_

Steve Jobs, az Apple megalapítója, a számítástechnika, a telekommunikáció, a zeneipar és számos más terület forradalmasítója 56 éves korában, hasnyálmirigy rákban hunyt el október 5-én, szerdán este.
 

Jobs, aki néhány héttel ezelőtt váratlanul távozott az Apple vezérigazgatói posztjáról, találgatásokat és bizonytalanságot hagyva maga mögött, még 2004-ben jelentette be, hogy hasnyálmirigy rákban szenved. Egészsége azóta tulajdonképpen egyszer sem állt helyre, rendszeresen küzdött problémákkal, 2009-ben májátültetése volt.

Az 1955-ben született Steven Paul Jobsra a világ csak akkor figyelt fel igazán, amikor első nagyobb sikereit elérte, ő azonban mindvégig tudatában volt annak, milyen tehetséggel is rendelkezik. Mindössze 13 éves volt, amikor felhívta a HP vezérigazgatóját, hogy azt kérje tőle, adjon neki ingyen számítógépchipeket - Jobs soha nem adta alább elvárásait magával és munkatársaival szemben a maximumnál, vagy egy kicsit még annál is többnél.

"Steve egy a legnagyobb amerikai újítók közül - elég bátor volt, hogy másképp gondolkodjon, elég merész, hogy elhiggye, meg tudja változtatni a világot, és elég tehetséges ahhoz, hogy meg is tegye." - Barack Obama amerikai elnök

Jobs életpályája során sohasem félt kockázatokat vállalni, merész újításokat bevezetni. Amit akart megszerezte, bármibe is került, és elképzeléseit úgy vitte keresztül, hogy abba másnak beleszólása nem lehetett. És ez így is volt jól - Jobs a maga képére teremtette és formálta a fél számítástechnikát az utóbbi évtizedekben, mostanra pedig szinte mindenhonnan az ő alkotásai, vagy azok hatásai néznek vissza ránk.

 

 

 

"Azok számára, akiknek megadatott, hogy együtt dolgozzunk vele, elképesztően nagy megtiszteltetés volt. Roppant hatását a technológia világára még számos generáción keresztül érezni fogjuk. Steve végtelenül hiányozni fog." - Bill Gates, a Microsoft alapítója

Jobs nem csak, hogy remekül tisztában volt a technológia adta lehetőségekkel és azzal, hogyan lehet azokat maximálisan kihasználni - szinte természetfeletti érzéke volt hozzá, hogy megérezze, mi kell az embereknek, mi lesz sikeres a piacon. Az Apple legutóbbi években kiadott termékeit sokan kritizálják, de tény, hogy az iPod és az iPhone, majd később az iPad is óriási hatással voltak nem csak a számítástechnikára, de a zeneiparra, a mobilkommunikációra, az internetezési szokásokra és minden kapcsolt területre.

Jobs 1976-ban alapította meg az Apple Computert Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen. Már első számítógépeik, az Apple I és Apple II is sikeresek lettek, az áttörést azonban az 1984-ben piacra dobott Machintossal érték el, amely már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett, és ez volt az első gép, amely - Jobs személyes ötlete során, mivel neki tetszett meg az eszköz egy bemutatón - már egeret használt.

Jobs később távozott az Apple-től, mivel összeveszett társtulajdonosaival - az ezt követő időszakban alapította meg a Next nevű, személyi számítógépeket gyártó vállalatát, később pedig a Pixart, amelyet ma az egyik legnagyobb animációs filmekkel foglalkozó cégként ismerünk - az ő nevükhöz fűződik a Némó nyomában és a Toy Story is, többek között. '96-ban visszatért az Apple-höz, vezérigazgatóként megteremtette az iMac-et, 2001-ben pedig piacra dobták a cég addigi legforradalmibb termékét, az iPodot, amelynek különböző típusaiból világszerte már több mint 220 millió példányt értékesítettek.

A következő, még nagyobb durranást az iPhone jelentette, amelyet négy évvel ezelőtt, 2007-ben jelentett be Jobs jellegzetes farmerjében és fekete pólójában. Az okostelefon számos olyan újítást hozott - például az ujjakkal vezérelhető érintőképernyőt, a több ujjat egyszerre érzékelő rendszert és más hasonlókat - amelyek miatt azonnali siker lett, és más mobilgyártók azóta is erre a dizájnra építenek.

Jobs az Apple-t a világ egyik legnagyobb, legtöbbet érő vállalatává tette, melynek befolyása mindennapi életünkre szintén nem elhanyagolható. Jobs maga tavaly már a 42 leggazdagabb amerikai volt, de soha nem volt híres arról, hogy szórta volna a pénzt - elsősorban munkamániájáról és csillagászati elvárásairól volt ismert, már látnoki képességein túl.

 

Címkék: apple számítástechnika steve jobs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr103281958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása