Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Újrahasznosítható rakétával menne a Marsra a SpaceX

2011.10.07. 09:07 Benyovszky_

A leginkább aktív űrkutatással, illetve űrutazással foglalkozó vállalat, a SpaceX legújabb ambiciózus elképzelése szerint többször is használható rakétákat fejlesztenének ki, így téve lehetővé, hogy asztronauták landoljanak a vörös bolygó felszínén - és vissza is térjenek onnan.

A tervnek, amelyet az elmúlt héten jelentettek be, nem egyszerűen a Marsra való eljutás a végső célja, hanem egyenesen az, hogy előkészítse a terepet a majdani kolonizáció számára.

Elon Musk, a vállalat alapítója szerint egy többször használható hordozórakéta nem csak, hogy több tízmillió dollárt segítene megtakarítani, de lehetővé tenné más bolygók meglátogatását, vagy akár a telepek kialakítását is. "Egy teljesen és gyorsan újra felhasználható rendszer létfontosságú ahhoz, hogy multiplanetárissá tegyük az életet. A repülőgépeket is csak nagyon kevesen használnák, ha egyszer használatosak lennének" - fogalmazott Musk.


A rakéta a Falcon 9 rakéta egy módosított változata lenne, amelynek segítségével a SpaceX korábban már egy tesztkilövés során sikeresen pályára állította Dragon nevezetű űrkapszuláját tavaly. Januárban ugyancsak egy Falcon szállít majd rakományt a Nemzetközi Űrállomásra.

A valódi űrutazás kezdete


Egy Falcon megépítése és kilövése jelenleg 50-60 millió dollárba kerül, az üzemanyag és az oxigén azonban ebből csak mintegy 200 ezer dollárt tesz ki. A kilövés után azonban a hordozórakéták be is fejezik rövid pályafutásukat - miután pályára állították rakományukat, visszazuhannak a Föld légkörébe, ahol azután elégnek. Ha képesek lennénk a rakétákat újrahasznosítani, az a becslések szerint akár századára csökkenthetné a költségeket.

Bár Musk elismeri, hogy mások is próbálkoztak már korábban újrahasznosítható rakéták előállításával, és kudarcot vallottak, úgy gondolja, hogy a SpaceX képes lehet arra, amire más eddig nem. "Van egy tervünk papíron, elvégeztük a számításokat, és működik" - mondta el az üzletember, aki a PayPal alapítójaként szerzett sokmilliárdos vagyonára alapozva hozta létre űrvállalatát.

A rakéta a mérnökök elképzelései szerint a kilövés hagyományos módon történne, az űrben a rakéta azonban két különálló részre válna szét. Az oszlopszerű alsó rész visszatérne a Földre, és ugyanabban a pozícióban landolna, amelyben a kilövés történt. Mindehhez még szárnyakra sem lenne szükség Musk szerint.

A rakéta tulajdonképpen már készen áll, a SpaceX és az őket erősen támogató NASA azonban ugyanazon a véleményen vannak, miszerint a rakéta által szállított legénységnek szüksége van valamilyen menekülési lehetőségre, ha valami balul sülne el. A mentőkabinok beépítése a szerkezetbe tovább két-három évet vesz igénybe, ezután azonban az újrahasznosítható Falcon 9 készen is áll majd a használatra.

Musk azt is elmondta, hogy mindez nem befolyásolja a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos folyamatban lévő projektjüket, a Falcon 9 átalakítása teherűrhajójuk tesztelésével párhuzamosan fut majd.

Címkék: űrkutatás mars spacex csillagközi utazás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr193282741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása