Hihetetlen

A Hihetetlen a tudomány és a technológia világának híreit és érdekességeit hozza el olvasóinak - nálunk megtalálod a legújabb tudományos áttöréseket, a legmerészebb fejlesztéseket, a legszebb felvételeket és mindazt, ami érdekelhet, a csillagászattól a részecskefizikáig. Blogunk naponta többször is frissül - ha nem akarsz lemaradni, nézz vissza, vagy lájkolj minket Facebookon, kövess Twitteren, ha pedig témát ajánlanál vagy észrevételed van, küldj nekünk mailt.

Lájkolj

Kiemelt írásaink

Ezt mondjátok

Partnereink


Itt találsz


Valódi űrkísérletet terveztet gyerekekkel a YouTube

2011.10.11. 10:22 Benyovszky_

Hétfőn a YouTube és partnerei, amelyek között többek között a NASA és az ESA is megtalálható, bejelentették a YouTube Űrlaboratórium létrehozását, amelynek keretén belül néhány tizenéves olyan kísérleteket tervezhet majd meg, amelyeket ténylegesen is végrehajtanak az űrben.

A kísérletek végrehajtásáért a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) szolgálatot teljesítő asztronauták felelnek majd. A 386 kilométer magasan elvégzett kísérleteket élőben streamelik majd a videómegosztón keresztül.

A YouTube szerint a cél az, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a tudományhoz, hogy jobban érdekeljék őket a mérnöki, matematikai tanulmányok, és hogy segítsék kreativitásukat kibontakozni. "Az Űrállomás valóban a legnagyobb tanterem, amely a rendelkezésünkre áll. Ez a verseny a diákok űrkutatás iránti érdeklődésére alapoz majd, miközben valódi tudományos kísérletekbe és kutatásokba vonja be őket" - mondta el a NASA oktatási ügyekért felelős helyettes vezetője, Leland Melvin.

A projektbe az amerikai űrhivatalon kívül az európai és japán űrügynökségek, illetve a Lenovo számítástechnikai vállalat és a Space Adventures űrturisztikai cég is beszáll partnerként.



A nevező diákoknak egy két perces videót kell elkészíteniük jelentkezés gyanánt, amelyben elmagyarázzák az általuk kigondolt kísérletet. A jelentkezéseket december 7-ig kel feltölteni a YouTube-ra. A diákoknak legfeljebb háromfős csoportokban dogozva maximum három kísérlet megtervezésére van lehetőségük a biológia vagy a fizika területén.

A hatvan legjobb kísérletet 2012. január 3-án mutatják majd be, ekkor kezdődik meg a végső elbírálás. A bírák között számos nagynevű tudós és űrkutató is helyet kap majd több aktív asztronauta mellett, többek között a NASA emberes űrutazásokért felelős operatív igazgatója, Bill Gerstenmaier, és a világhírű asztrofizikus, Stephen Hawking is. A zsűri hat kísérletet választ majd ki a hatvanból, amelyek megtervezői Washingtonban találkoznak majd jövő márciusban, ahol többek között megtapasztalhatják a zérógravitációs repülést is.

Végül egy-egy győztest választanak majd a 14-16 és a 17-18 éves korosztályokból, és a kísérletekhez szükséges felszerelést a japán HTV-3 teherűrhajó fedélzetén küldik majd fel az ISS-re. A győztesek két jutalom közül választhatnak majd - elutazhatnak Japánba, hogy élőben nézzék végig, ahogyan kísérletük elhagyja a bolygót, vagy - miután betöltötték 18. életévüket - részt vehetnek egy valódi űrrepülési kiképzésen a Moszkva mellett található Csillagvárosban, az orosz kozmonauták kiképzőközpontjában.

Címkék: youtube űrkutatás esa nasa nemzetközi űrállomás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hihetetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr43293597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása